Kişisel Blog Nedir?

Kişisel bir blog mu oluşturmak istiyorsunuz? Kişisel blog yazmanın ardındaki gizemi mümkün olan en kapsamlı ve sonuç odaklı olacak şekilde ortaya çıkartmaya çalışacağım. Bunun için ilk olarak kişisel blog nedir sorusuna bir cevap vermek gerekir.

Öncelikle blog nedir onu bir anlayalım. Blog kelimesini duyan pek çok insan, bir blog oluşturmanın veya okumanın hayatlarını nasıl etkileyebileceğini veya iyileştirebileceğini anlamaz. Bu terimlerin ne anlama geldiğini bilmiyor olabilirsiniz ama temel bilgileri öğrenebilirsiniz.

Okumalısın: Blog Nedir?

Blog nedir?

Blog, bir sitede bulunan çevrimiçi bir günlüğü ifade eder. Bir bloğun içeriği genel olarak metin, resim, video, animasyonlu resimler ve hatta çeşitli taramalar içerir. Bir blog yalnızca kişisel kullanım, özel bir grupla bilgi paylaşmak veya insanların katılımını sağlamak için var olabilecektir.

Bir blog içeriği tek bir kesintisiz akış sayfasında yayınlar olarak görünebilir. Bir liste stili biçiminde oluşturulmuş bir veya daha fazla sayfadan erişilebilen tek tek sayfalarda yayın başlığı bağlantıları, alıntılar ve ilgili etiketler olarak görünebilir.

Kişisel blog nedir?

Birine bir mesaj iletmek isteyen her kişi, önce doğru aracı seçtiğinden emin olmalıdır. Nüfusun çoğunun tercihlerini teknolojiye kaydırmasıyla birlikte bilgi paylaşım araçları da büyük ölçüde değişmiş durumdadır. Bu nedenle kişisel blog denilen olgu varlık kazanmayı başarmıştır.

Hiç kimse geçmişte internetin önemli bir pazarlama aracı olabileceğini düşünemezdi ama bu gerçekleşti. İnternet düşünceleri ifade etme aracı olarak kullanılabilecek bir araç haline dönüştükten sonra en hızlı büyüyeni ve en ünlüsü haline gelmeyi başardı.

Kişisel blog, bilgileri paylaşmak ve hatta çevrimiçi olarak düşünceleri ifade etmek için harika bir ortam olarak gelişti. Kişisel bir blog, yıllar geçtikçe kademeli olarak büyüyen bir tür bloğu ifade eder. Kişisel blog içeriği tek bir yazar tarafından hazırlanır ve genelde yazarın ilgi alanlarıyla ilgili olur.

Günümüzün kişisel blog yazarları, bir site oluşturmak için herhangi bir zorluk olmasa bile eski zamanlarda aynı yolu takip etme eğilimindedir. Kişisel bir blog oluşturmak amacıyla gelişmekte olan birçok blog ağını kullanabilirler.

Kişisel bir bloğun ana başarı yazıyı paylaşacak başkalarını bulmaktır. Bu tür insanları bulmanın en iyi yolu sizinle ortak ilgi alanını paylaşan insanlara ulaşmaktır. Bir bloğun sahibi diğer blog sahipleriyle bağlantıya geçtiğinde otomatik olarak bloğunu büyütmeye başlar.

Blog ile kişisel blog farkı nedir?

Standart bir blog ile kişisel blog arasındaki farkın ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bu farklılık tamamen kişisel bloğun yazarı, içerik merkezli yaklaşımının farklı olmasıyla ilgilidir. Şimdi bunları madde madde açıklamaya çalışayım:

  • Kişisel blog tek yazarlıdır. Standart blog için ise birden fazla yazara yer verilebilir ama bu şart değildir. Standart bir bloğun tek yazarlı olduğu durumlar da vardır.
  • Kişisel blog üzerinde kişisel düşüncelere ve tecrübelere yer verilir. Standart bir blog ise trafik getirecek veya kitlenin ilgisini çekecek herhangi bir şeyi paylaşabilirler.
  • Kişisel bloğun büyüyüp gelişmesi ve trafik elde etmesi oldukça zordur. Çünkü yazabileceğiniz herhangi bir konuda belirli çizgileri takip etmek zorunda kalırsınız.
  • Kişisel bloğun konularının tamamen kişisel olmasına pek gerek yoktur. Trafik getirecek konulara yer verilebilir. Önemli olan kullanılan üslubu kişiselleştirmeyi başarmaktır.
  • Kişisel bloğun içerik planı biraz daha esnektir. Bugün veya yarın ne yazsam kaygısı yoktur. Ancak, rakipleriyle mücadele etmek için bu tür bir blog dahi günlük içerik planına bağlı kalmak zorunda kalabilir.

Kişisel blog açmadan önce nelere dikkat etmeli?

Bir kişisel blog başlatmak çok zor değildir. Birkaç dakika içinde bir Tumblr veya WordPress hesabı kurabilirsiniz. Böylece düşüncelerinizi dünyanın geri kalanıyla paylaşmaya başlayabilirsiniz. Ancak, başarılı bir blog oluşturmak istiyorsanız işiniz bu kadar kolay olmayacaktır.

İlk blog yazınızı yazmadan önce anlamanız ve bilmeniz gereken birkaç önemli kavram vardır. Burada bu kavramlardan söz etmeye ve kişisel blog açmadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğine yönelik birkaç bilgi paylaşacağım. Umarım bu bilgiler işinize yarayacaktır.

1. Başarı için bir plana sahip olmak

Yeni bir blog başlatmak, tıpkı herhangi bir yeni girişim başlatmak gibidir. Başarılı olmak istiyorsanız her adımı planlamak zorundasınız. Kişisel bloğunuz için bir vizyonunuz yoksa, arama motorlarında iyi sonuç almanız söz konusu olmayacaktır.

  1. Kişisel bloğunuzun hedeflerini belirleyin.
  2. Kişisel bloğun ne hakkında olacağına karar verin.
  3. Rakiplerinizi araştırın.
  4. Bir blog platformu ve hosting seçin.
  5. Uygun bir blog teması seçin.
  6. Ne sıklıkla yazı yayınlayacağınıza karar verin.
  7. Kişisel bloğunuzu nasıl tanıtacağınıza karar verin.
  8. Bloğunuzun başarısını nasıl takip edeceğinizi belirleyin.

2. Başarı için sosyalleşmek

Sosyal medyanın popülaritesi son yıllarda oldukça yüksektir. Sosyal medya kullanıcıları, Twitter, Facebook ve Tumblr gibi çeşitli platformlarda her gün birbirleriyle milyonlarca içerik paylaşıyorlar. Bloğunuza gelen ziyaretçi sayısını artırmak istiyorsanız sosyal medyanın gücünden yararlanmalısınız.

3. İçeriğe önem vermek

İyi bir blog her zaman harika içeriğe sahiptir. Bloğunuz için içerik yazarken cimri davranmayın. Okuyucular için orijinal, ilgi çekici ve değerli olmalıdır. Yüksek kaliteli içerik yazarsanız arama motorları onu yakalayacak ve sosyal medya popülaritesi artış gösterecektir. Asla içeriksiz kalmamalısınız.

4. Temel SEO bilgisi edinmek

Pek çok okuyucuyu çeken başarılı bir kişisel blog sahibi olmak istiyorsanız SEO önemli olacaktır. Temel SEO teknikleri, arama motorlarının seveceği bir blog oluşturmanıza yardımcı olarak daha yüksek sıralamalı sayfalar ve daha fazla ziyaretçi elde etmenizi sağlayacaktır.

5. Diğer yazarlarla iletişim kurmak

Bir kişisel blog oluşturma, bir blog yazarının okuyucularla ve diğer blog yazarlarıyla etkileşim kurmasına olanak tanıyan sosyal bir etkinliktir. Bloğunuzun başarılı olmasını sağlamak istiyorsanız, okuyucuların ilgisini çekmeye ve bloğunuzun aracılığıyla ilişkiler kurmaya odaklananın.

Kişisel blog için başarı planı nasıl oluşturulur?

Kişisel blog başlatmak tıpkı yeni bir iş başlatmak gibidir. Başarılı olmayı istiyorsanız her adımı planlamak zorundasınız. Bloğunuz için bir vizyon ortaya koyamazsanız arama motorlarında iyi sonuç elde edemezsiniz. Bununla birlikte okuyucuların ilgisini çekemez ve hedeflere ulaşamazsınız.

1. Bloğunuzun hedeflerini belirleyin

Neden bir kişisel blog sahibi olduğunuzu düşünün. Bir işletmeyi mi tanıtıyorsunuz? Blog üzerinden para kazanmaya mı çalışıyorsunuz? Bloğunuz sadece kişisel düşüncelerinizi ifade ettiğiniz bir yer mi? Bloğunuz için neler yaptığınızı bir hedef doğrultusunda gerçekleştirmeye çalışın.

2. Bloğun ne hakkında olacağına karar verin

Başarılı bir kişisel bloğun en önemli yanı belirli bir alana odaklanmış olmasıdır. Genel hedeflerinize, ne hakkında yazmaktan keyif aldığınıza ve okuyucuların neyle ilgileneceğini düşündüğünüze göre nişinizin ne olacağına karar vermelisiniz.

3. Rakiplerinizi araştırın

Bir kişisel blog üzerinden para kazanmak istiyorsanız rakiplerinizin tarafından yürütülen projelere yakından bakın. Kullanabileceğiniz harika fikirleri var mı? Arama motorlarında hangi anahtar kelime için sıralama alıyorlar? Ne sıklıkla blog yazısı yazıyorlar? Bunlara cevaplar bulmalısınız.

4. Bir blog platformu ve hosting seçin

WordPress, Tumblr, Blogger ve Squarespace dahil olmak üzere kullanabileceğiniz düzinelerce farlı çevrimiçi blog platformu vardır. Kendi sunucunuza sahip olmayı tercih edebilirsiniz. Bu da bloğunuzun sunabileceği özellikler üzerinde size daha fazla kontrol sağlayacaktır.

5. Uygun bir blog teması seçin

Bir bloğun teması tasarımıdır. Bloğunuzun hedeflerine, hedeflediğiniz kitleye ve bloğun konusuna uygun bir tema seçmelisiniz. Örneğin, finans hakkında yazmayı planlıyorsanız biraz süslü bir tema kullanmanız çok daha doğru olacaktır.

6. Ne sıklıkla yazı yazacağınıza karar verin

Başarılı olmak için bir bloğun düzenli bir orijinal, yararlı içerik akışına sahip olması gerekir. Her hafta blog yazmak için ne kadar zamanınız olduğunu ve rakiplerinizi geride bırakmak için ne kadar içeriğe ihtiyacınız olacağını belirleyin.

7. Bloğunuzu nasıl tanıtacağınıza karar verin

Bloğunuzu nasıl tanıtacağınıza dair bir plan yapın. Sosyal medyayı kullanacak mısınız? Google Ads veya başka herhangi bir tıklama başına ödeme reklamcılığı uygulayacak mısınız? Başkalarıyla etkileşime geçip misafir yazarlık yapmaya çalışacak mısınız?

8. Bloğunuzun başarısını nasıl izleyeceğinize karar verin

Bloğunuz ile entegre etmek için bir analiz platformu seçin. Böylece işlerin ne kadar iyi gittiğini net bir şekilde anlayabilirsiniz. Başlangıç için Google Analytics kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu size çeşitli avantajlar sunacaktır. Buna ek olarak Yandex Metrica kullanmayı düşünebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap