Yazı Yazarken Odaklanma Problemi Nasıl Çözülür?

Blog yazarlığının temeli yazmaktır desem hata yapmış olmam. Yazı yazmak herkesin yapabileceği bir şey değildir. Büyük becerilere sahip olan insanların çok daha başarılı olmasının elbette belirli püf noktaları vardır.

İlk püf noktası kabiliyettir. İkinci püf noktası hayal gücüdür. Son püf noktası ise dikkat dağınıklığının veya dikkat eksikliğinin yaşanmayacağı bir ortamda yazabiliyor olmaktır.

Yazı yazarken çoğu kez dikkatiniz dağıldığı için sorun yaşıyorsanız size yardımcı olmaya çalışacağım. Baştan uyarmam gerekiyor bu yazı çok kapsamlı bilgiler içermektedir. Eğer sonunu getiremezseniz ara verin ve kaldığınız yerden tekrar okumaya çalışın. Hedefimiz belli, yazı yazarken yaşanan odaklanma sorununu ortadan kaldırmaya çalışacağız.

odaklanma sorunu ve cozumu

Dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu veya dikkat eksikliği bunların her birisi aslında ayrı ayrı kavramlardır. Fakat biz günlük yaşantımızda hepsini aynı anlamda kullanmaya özen gösteririz. Yazı yazarken karşımıza çıkan ise aslında tam olarak odaklanma sorunu değil dikkat dağınıklığı olarak bilinmelidir. Bu problemi aşabilmek için size engel olan unsurları ve koşulları tespit etmeniz gerekir. Ama öncesinde var olan konsantrasyon problemini ortadan kaldırmamız gerekmektedir.

➨ Adım 1: Konsantrasyon Problemine Çözüm Bulma

Yazmaya başlamadan önce atacağınız en önemli adım konsantrasyon problemine yol açan unsurları tespit edebilmek ve bunları ortadan kaldırmaktır. Bu adımı mutlaka yazmaya başlamadan önce atmalısınız. Bir nevi yazmaya hazırlık aşamasıdır. Yapmanız gerekenleri aşağıda belirttim. Herhangi birisiyle ilgili probleminiz varsa gereğini yerine getirmeli ve problemi çözmelisiniz.

☑ Çalışma Alanını Temiz Tutma: Buna inanmak zorunda değilsiniz ama bazı insanlar masalarının üstleri kalabalık olsa dahi odaklanma problemi yaşamazlar. Bu insanlar için masanın üstünde yer alan araç gereçler fazlalık değil ihtiyaçtır. Bir kez yazmaya koyulduklarında masanın üstünde yer alan araç gereçlere gözleri kaymaz ve dikkatleri dağılmaz. Peki siz böyle birisi misiniz? İşinizi garantiye alın ve çalışma alanınızı temiz tutun. Gereksiz araç gereçleri veya malzemeleri masanızın üstünden kaldırın.

☑ Çalışma Alanında Rahatlığı Sağlama: Bazı insanlar buna pek aldırış etmezler ve yazının ortasındayken bellerini tutmaya, ellerini ovuşturmaya veya ayaklarını germeye başlarlar. Siz de böyle biriyseniz probleminiz çalışma alanınızın rahat olmaması demektir. Sandalyenizi veya kullandığınız masayı değiştirerek vücudunuzun yazarken rahat olmasını sağlamalısınız.

☑ Dışa Kapalı Olma: Yazı yazmak ciddi konsantrasyon gerektirir ve bunu yapabilmek için kimsenin sizi rahatsız etmemesini sağlamalısınız. İster evde isterseniz ofiste çalışıyor olun, yazmaya başlamadan önce cep telefonunuzu sessize almalı, sosyal medya hesaplarınıza ait bildirimleri kapatmalı ve sadece yazınıza odaklanmalısınız.

☑ Kısa Süreli Çalışmaya Hazırlanma: Kendinizi kandırmayın. Saatlerce yazı yazamazsınız. Bu nedenle kendinize bir çalışma periyotu belirlemeli ve bu periyota sadık kalmalısınız. Kısa süreli çalışmalar daha verimli sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Acele etmeyin, yavaş yavaş ama kararlı bir şekilde ilerlemeye çalışın.

Bu basit ama etkili adımlarla yaşadığınız konsantrasyon problemini ve odaklanma sorununu önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Burada belirttiklerim yazmaya başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bir takım unsurlardı. Şimdi sıra ikinci adıma yani yazarken yapabileceklerinize geldi.

➨  Adım 2: Yazı Alanının Belirlenmesi

Mobil cihazlardan masaüstü bilgisayarlara kadar artık birçok çok fonksiyonlu yazı aracına sahibiz. Bunlardan hangisini kullanmak istiyorsanız karşınıza çıkacak yazı alanı farklılık gösterecektir. Bu nedenle dikkatinizin dağılmaması için basit ama kullanışlı bir yazı alanı seçmelisiniz. Bunu nasıl yapacağınızı farklı alternatiflerle size açıklamaya çalışacağım. Hangi yazı alanını seçerseniz seçin önceliğiniz dikkatinizi dağıtacak unsurlardan uzaklaşmak olduğunu unutmayın.

☑ Metin Editörü: Yazma işlemini elektronik bir cihazda yapacaksanız (bu kısma dikkat) mutlaka basit ama kullanışlı bir yazı editörü bulmalısınız. Windows ile birlikte gelen Notepad, Android ile birlikte gelen klasik Not Defteri ve iOS'ta yer alan klasik Not Defteri bu editörlere verilebilecek en ideal örneklerdir. Hangi işletim sistemini kullanıyorsanız o işletim sisteminde yer alan klasik metin editörünü kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu metin editörlerinin çok fazla fonksiyonu olmadığından ekstra unsurlarla uğraşmak zorunda kalmadan yazmaya odaklanabilirsiniz.

☑ Fonksiyonlu Metin Editörü: Klasik metin editörlerini kullanmadan yazma işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyorsa o zaman metin editöründe yer alan gereksiz araç geçerli gizlemeye çalışın. Bunun için kullanacağınız metin editörünün araç çubuğunu gizleme konusunda size kolaylık sağlaması gerekir. Microsoft Word kullanacaksanız bu imkana sahip olabilirsiniz. Daha farklı fonksiyonlu metin editörü kullanmayı düşünüyorsanız bu imkanın olup olmadığını başlamadan kontrol etmelisiniz.

☑ İşlevsel Uygulamalar: Yazı yazarken ciddi anlamda hala dikkat dağınıklığı yaşıyorsanız bu durumda sizi yazma dışında diğer tüm unsurlardan uzak tutabilecek işlevsel uygulamaları kullanmayı düşünmelisiniz. Bu uygulamalar sadece yazmaya odaklanmanız için özel olarak tasarlanmıştır. Ilys ve Write.app bu uygulamalara en güzel örneklerdir. Herhangi birini kullanmayı deneyebilirsiniz.

Yazı yazacağınız alanı belirlemek için elinizden geleni yapmalısınız. Hala odaklanma problemi yaşıyorsanız bu durumda çalıştığınız yazı alanını değiştirmeniz gerekmektedir. Yani artık bilgisayar başında değil farklı cihazlarda yazmaya çalışmalı ve gerekiyorsa elektronik aletlerden uzak durmaya çalışmalısınız. Kağıt ve kalemi özlediniz mi?

➨  Adım 3: Yazı Yazma Alanının Değiştirilmesi

Bilgisayar başında yazı yazmak yorucudur. Buna mecbur kalsanız bile bu yorgunluğu fazlasıyla hissedebilirsiniz. Saatlerce bir ekrana bakmak durumunda kalmanız sonunda gözlük kullanmak zorunda kalmanız anlamına gelir. Bazen gözlük kullanmak bile size yardımcı olmaz ve baş ağrısından uyuyamaz bir hale gelebilirsiniz. Öyleyse bilgisayar dışında yazı yazabileceğiniz farklı bir alan bulmalısınız.

☑ Kalem ve Kağıt: Kalem ve kağıt asla eskimez çünkü hala etkili bir yazı aracıdır. Kalem ve kağıtla yazı yazan birisinin en büyük avantajı yazdığını tekrar tekrar okumak durumunda kalacak olmasıdır. Bu tekrarlar büyük ölçüde yazarken yapılan hataların ortadan kaldırılmasını, yeni detayların eklenmesini veya fazlalıkların çıkarılmasını çok daha kolay hale getirecektir. En önemlisi kalem ile bir kağıdın üzerine yazı yazarken dikkatinizin dağılma olasılığı çok daha düşüktür.

☑ Taşınabilir Bilgisayar: Özellikleri düşük olan bilgisayarlarda oyun oynamak gibi faaliyetleri çok fazla yapamazsınız. Yapacaklarınız sınırlıdır ve bu sınırlamayı avantaja dönüştürebilirsiniz. Yapmanız gereken bir önceki adımda belirttiğim yazı editörlerinden ve işinize yarayan diğer araştırma yazılımlarından bazılarını yüklemeniz ve yolunuza devam etmenizdir. Bunun için artık dizüstü bilgisayar almanıza gerek olmayabilir çünkü iPad veya Android Tablet gibi mobil cihazlar ihtiyacınızı fazlasıyla görecektir.

Yazma konusunda odaklanma sorunu yaşamaya devam etmeniz mümkün olabilir. Çünkü sizin için çözüm çalışma alanı veya yazı alanıyla ilgili değildir. Sizin için problem yaratan durum dış dünya ile aranızda olan ilişkilidir. Bu ilişkiyi elverişli hale getirip kendinizi yazı yazmaya odaklamayı başarabilirsiniz.

➨  Adım 4: Dış Dünyayla İlişkiyi Gözden Geçirme

Kısa süreliğine dış dünyaya kapalı olmaya ne dersiniz? Bunu birlikte yapacağız ve oldukça basit yöntemler kullanacağız. Her ne kadar çalışma ortamınız ve yazı yazma alanınız odaklanma konusunda size destek çıkabilecek olsa bile bazen dış dünyanın gürültüsünden ve dikkatinizi dağıtacak unsurlarından uzaklaşmanız gerekebilir. Ne yapıyoruz? Müziğe kulak veriyoruz...

☑ Müzik Dinleme: Müzikle aranız nasıl ama dış dünyanın gürültüsünden sizi uzaklaştırabilecek en önemli araçlardan birisi müziktir. Müziğin sesini kulaklarınızı rahatsız etmeyecek kadar açın ve mümkün olduğunca enstrümantal müzik dinlemeye özen gösterin. Dinlediğiniz müzikte ne kadar az söz olursa dikkatinizi dağıtacak o kadar az unsur olabilecektir. Bunun için New Age, Jazz ve Ambient gibi müzik tarzlarına yönelebilirsiniz.

☑Kulaklık Kullanma: Müzik dinleseniz veya dinlemeseniz bile kulaklık kullanmayı düşünebilirsiniz. Kullandığınız kulaklıkların dışarıdan gelen sesi engelleyici özelliklere sahip olması son derece önemlidir. Bu sayede müzik dinlemeseniz dahi dışarıdan gelen sesleri önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Bu adımları takip ettikten sonra artık odaklanma sorununuzu yavaş yavaş çözmeye başlıyor olmalısınız. Eğer hala odaklanma sorunu yaşıyorsanız bu konuda bir uzmandan yardım almanız gerekebilir. Çünkü yaşadığınız sorun psikolojik bir durumdan kaynaklanıyor olabilir.

Bazen ise bu adımları takip ettiğiniz halde odaklanma sorununuzu çözme konusunda ciddi atılımlar yapmış olabilirsiniz. Bu durumda gayretinizi bir adım daha ileriye taşımalısınız. Bunun için daha farklı adımlar atmanız gerekebilir. Bu adımlar yukarıda yer alanların birer parçası olsa bile ayrı olarak ele alınmalıdır.

☑ Önceden Araştırma Yapma: Araştırmayı yazmaya başlamadan önce gerçekleştirmelisiniz. Böylece yazmanız gereken her şeyi zaten önceden biliyor olursunuz. Eğer yazarken araştırma yapmayı tercih ederseniz sürekli olarak yazdıklarınızı kontrol etmek ve kaynaklara tekrar tekrar göz atmak durumunda kalabilirsiniz. Aynı zamanda yazarken araştırmayı yapmanız durumunda sürekli olarak yeni alanlara doğru kayabilir ve dikkatinizi dağıtabilirsiniz. Bu nedenle önce araştırmanızı yapmalı, ardından yazmaya başlamalısınız.

☑ İnsanları Bilgilendirme: İster evde isterseniz ofiste çalışıyor olun. Yazı yazmaya başladığınız zaman insanların sizi rahatsız etmeyecek olduğundan emin olmalısınız. Bunun için insanları bilgilendirmelisiniz. Masanıza koyacağınız bir not ile bunu kolayca yapabilirsiniz. Eğer ofiste bir odanız varsa kapıya rahatsız edilmek istemediğinizi belirten bir yazı bırakabilirsiniz.

☑ Yazıyı Yazma: Sadece yazın. Aklınıza ne geliyorsa yazın. Ne noktalarla, ne virgüllerle, ne boşluklarla uğraşın. Ne biliyorsanız, o an ne düşünüyorsanız onu yazın. Sizi yavaşlatacak unsurlardan uzak durun. Her şeyi yazdıktan sonra düzeltmeleri yapabileceğinizi unutmayın. Bu nedenle üretken ve verimli bir biçimde yazmaya başlamışken kendinizi frenlemeden yazmaya devam edin.

☑ Dinlenme ve Beslenme: Yaz, yaz, yaz, yaz... Saatlerce bu şekilde devam edemezsiniz. Bunu daha önce dile getirmiştim. Bu nedenle belirli bir süre yazı yazdıktan sonra ara vermeli beslenmeye çalışmalı ve özellikle su tüketmelisiniz. 5-10 dakikalık aralar fazlasıyla yeterli olacaktır. Ara verin ve kaldığınız yerden devam edin.

Benden şimdilik bu kadar. Yazı yazarken odaklanma sorununu ortadan kaldırmak için önerileriniz varsa bunları yorum yaparak bana iletmeyi ihmal etmeyin. Yeni bilgiler edindiğim zaman bu yazıya eklemeye özen göstereceğim. Bol yazı yazmalar!

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap