Kaan Gülten ile SEO Üzerine Röportaj

Seohocasi.com'un kurucusu Kaan Gülten ile gerçekleştirdiğim bu röportajda, hem sizlerden gelen soruları hemde benim merak ettiğim toplam 15  soruyu Kaan Bey'e yönelttim.

kg

Klasik olacak ancak sormak istiyorum, SEO terimini kısaca tanımlar mısınız?

Evet biraz klasik oldu ancak ben cevap olarak klasik olmaktan uzaklaşmaya çalışayım :) SEO, açılım olarak Arama Motoru Optimizasyonu, web sitelerinin kullanıcı odaklı olarak Google’ın yönergelerine uygun hale getirme sanatı, dijital popülerlik ve marka oluşturma çalışmasıdır.

Herkesin tek başına SEO çalışması yapabilmesi mümkün müdür? Örneğin, kişisel bir blog adresi olan kişi tek başına bu işin üstesinden gelebilir mi?

Herkesin SEO yapması mümkündür, ancak deneyim ve uzmanlık gerektiren bir iştir. Kurumsal bazda çalışmalar yüzbinlerce dolar fayda sağladığı kadar, deneyimsiz ve bilgi sahibi olmayan kişilerin yönetimi sonrasında olabilecek hatalı işlemler olumsuz sonuçlanabileceğinden bu ölçekte zararlara da yol açabilmektedir. Dolayısıyla bu sektörde uzmanlaşmayı düşünenlerin bireysel olarak kendi sitelerinde veya bloglarında bu işlemlere başlayarak deneyim kazanmaları en doğru yöntem olacaktır. Temelde SEO’yu ikiye ayırıyoruz, site içi ve site dışı SEO. Bireysel anlamda çeşitli analiz araçları ve belirgin kriterlere göre site içi SEO performansı arttırılabilir, ancak site dışı seo, analiz, strateji gerektiren ve maliyeti oldukça ağır bir iştir. Bu sebeple bazı SEO ajansları operasyonel güç gerektiren site dışı SEO çalışmalarını yapmamaktadır.

SEO, Site İçi ve Site Dışı olmak üzere iki kısıma ayrılıyor. Bunlar arasında önem durumuna göre bir seçim yapabilmek mümkün mü? Yoksa ikisi bir bütün mü?

Kesinlikle bir bütündür ancak önem derecesi ve uygulanış yapıları farklıdır. Bir site üzerinde çalışmaya başlanacağı zaman, ilk olarak site içi yazılımsal ve tasarımsal SEO iyileştirmeleri yapılmalıdır. Akabinde anahtar kelime analizleri, sitenin anahtar kelime ile olan sayfa ve genel uyumluluğu kontrol edilmelidir, bu yönde eksikler varsa giderilmelidir. Devamında site dışı SEO çalışmalarında strateji belirlemenizi sağlayacak, anahtar kelime rekabet analizi, rakip site analizi, sektör analizi, potansiyel ziyaretçi beklenti ve talep analizleri yapılmalıdır. Bu veriler ışığında bir strateji planı oluşturulacak operasyonel çalışmalara başlanmalıdır. Bu çalışmalar genel olarak link inşa çalışmalarıdır. İki kriter de son derece önemli olmasına rağmen sektörel değişkenleri dikkate almayacak olursak, site içi SEO %35 ve site dışı SEO %65 önem derecesine sahiptir.

Bazıları sadece içerik üreterek arama motorlarında iyi bir sıralamaya sahip olacaklarını düşünüyorlar, bu mümkün mü?

Eğer bu içerikler insanlara gerçekten fayda sağlıyorsa ve kendi takipçi kitlesini, marka bilinirliğini oluşturuyorsa evet, ancak zaman alacaktır. Bu içeriklerin daha fazla kitlelere ulaştırılması için mutlaka site dışı SEO ve sosyal medya çalışmaları gereklidir. Bu sayede daha fazla kişi bu içeriklerden istifade eder ve daha kolay hitap ettiği kitleyi arttırabilir. Unutulmamalıdır ki, en verimli backlink, kendi gelendir :) Nitelikli, fayda odaklı yazılar kendi backlinklerini getirecektir.

Bir takım kişiler artık link oluşturma stratejisinin pek işe yaramadığını düşünüyorlar, bu konuda siz ne söylemek istersiniz?

O kişilere şöyle katılabilirim, hala kullanıyor oldukları link oluşturma stratejileri işe yaramamaktadır. Bir kullanıcı sitenizi faydalı bulup herhangi bir platformda paylaştığı zaman, bu paylaşım arama motorları nezdinde bir katma değerdir. Ancak birçok SEO amaçlı yapılan paylaşım, bu paylaşımı yapanın site sahibiyle organik bir bağlantısı olduğunu gösterecek nitelikte yapılmaktadır. Biz kendi çalışma yapımızdan ve stratejilerimizden son derece olumlu sonuçlar almaktayız ki bunlarla birçok farklı başarıya imza attık.

Kendi başına SEO çalışması yapacak olan kişilere önerebileceğiniz en iyi 3 ücretsiz araç nelerdir?

En iyi 3 ücretli araç olarak da

Site yöneticisi olan yerli kullanıcılar genelde Alexa değerlerini çok önemserler. Alexa gerçekten çok önemli midir? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Maalesef global olarak herkesin web sitelerini gerçekçi verilerle ölçümleyerek kıyaslayabileceği bir araç bulunmamaktadır. Bu açıdan Alexa bu ihtiyacı karşılamaktadır. Ancak Alexa değerlerinin somut verilere dayanmaması, manipüle edilebilir birçok unsurun belirleyici etken durumunda olması bu verilerin gerçekliğini oldukça azalmaktadır. Ancak yine de global bir ölçümleme kriteri olarak fikir verdiğinden az da olsa dikkate alınır. Ancak hiçbir SEO çalışmasında amaç veya araç olmamalıdır.

Google tarafından gerçekleştirilen algoritma güncellemeleri birçok siteyi fazlasıyla etkileyebiliyor. Bunlardan minimum hasar ile sıyrılmak için nelere dikkat etmeliyiz?

Google web sitelerin ziyaretçilerine dürüst olmasını ve onlara faydalı olmasını dikkate alarak sıralamalarını belirler. Bu durumu, bir firmanın müşterisine kahve ikram etmesinin Google nezdinde faydalı bir uygulama sayılabileceği gibi değerlendirebiliriz. Ancak arama motorunun açıklarından faydalanmaya çalışan Black Hat SEO (siyah şapka seo) uzmanları, müşterilere kahve fincanında su vermenin de Google’da aynı etkiyi yarattığını görerek bu yola başvurmaktadır. Google, açıklarından faydalanarak rant sağlamak isteyen kişilerin önüne algoritmalarıyla geçer, bu sayede sonuçlar daha çok kullanıcıların talep edebileceği nitelikte yani gerçeğe ve faydalı olmaya yakın olmaktadır. Dolayısıyla Google yeni algoritmasında kahve fincanına koyulan suyu da tespit etmeye başladığında bu siteler gerilemeye başlar, bununla birlikte hala gerçek kahve ikram edenler de hakettiği değeri almaya başlarlar. Dolayısıyla kullanıcı odaklı, fayda odaklı ve iyi niyetli olan her girişim mutlaka hakettiği değeri bulur. Webtures olarak yürüttüğümüz çalışmalarda her algoritma güncellemesi sonrası daha iyi sonuçlar alıyor olmamızı, Google’ın varolan algoritmalarına göre değil, Google’ın ulaşmayı hedeflediği gerçek faydayı tespit etme mantığı üzerine kurguluyoruz. Bu yönde de herkesi bilinçlendirmeye çalışmamıza rağmen hala bazı SEO firmalarının “algoritma güncellemeleri kaynaklı sıralamanızın değişmesinden sorumlu değiliz” gibi maddeleri sözleşmelerine eklemesine anlam verememekteyiz.

Sayfa içi link yapısı konusunu ihmal eden çok kişi olduğunu düşünüyorum. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Evet ancak bu konuda her geçen gün daha fazla bilinçlenilmektedir. Bu sorun özellikle hazır e-ticaret sistemlerin görülmektedir. Ancak son zamanlarda e-ticaret sitelerinin de büyük çoğunluğunun link yapılarını SEO uyumlu hale getirdiğini görebiliyoruz. Link yapısı, linkin sade olması, anahtar kelime ile birebir uyum içinde olması, uzantısız olması gibi önemli kriterlerin yanı sıra doğru canonical kodunun kullanılıyor olması ve mobil erişim linkleriyle ilişkilendirilmiş olması son derece önemli konulardır. Bu saydığımız diğer unsurlar itibariyle gözden kaçan birçok konu olabilmektedir.

Sosyal medya kullanımı konusunda genel tavsiyeleriniz nelerdir? Bu platformların SEO'ya etkileri ne düzeydedir?

Sosyal Medya, günümüzün en etkili ve en yenilikçi medyası yani iletişim kanalı niteliğindedir. Bu sebeple hem kullanıcılar hem de arama motorları nezdinde büyük bir öneme sahiptir. Bununla birlikte en çok spam yapılan ve kötüye kullanımın olduğu alanlardan bir tanesidir. Dolayısıyla nitelikli hesaplarla yapılacak, etkileşimi yüksek paylaşımlar SEO açısından doğal ve etkili bir katkı sağlamaktadır. Sosyal medya hesaplarının kurumsal nitelikte hazırlanması, sitenin içeriklerinden ziyade sektörle ilgili genel paylaşımlara da yer verilmesi ve sektördeki kişilerle iletişim halinde olunması sosyal medyanın en etkili SEO araçlarından biri olmasını sağlayacaktır.

Mobil cihazlar artık tamamen hayatımıza dâhil olmuş durumda. SEO çalışmaları kapsamında mobil platformlara ayrı yaklaşımlar gerçekleştirmeli miyiz?

Mobil cihazlar, her zaman ve her yerde kullanabildiğimiz araçlar olması sebebiyle, bilgi araştırma ve ürün satın alma konusundaki tercihlerimizin önemli bir kısmını da mobilden yapmamızı sağlamaya başlamıştır. SEO’nun da kullanıcı odaklı fayda sağlama temeli üzerine kurulan bir yapı olduğunu düşünecek olursak, mobil ziyaretçilere özel çözümler sunuyor olmanın SEO açısından mutlak bir katkı sağlayacağını tahmin ediyorduk ki, Google tarafından yapılan açıklamalar ve son güncellemeler mobil desteğin SEO için önemli bir kriter olduğunu ortaya çıkarmıştır. Mobile özel arayüz veya responsive tasarım özelliği şu an için algoritmalara ve kullanıcılara yönelik atılabilecek en yerinde adım olacaktır. Güncel algoritmalar ışığında, mobilden yapılan aramalarla mobil dışından yapılan arama sonuçları arasında sıralama farklılığı olmamaktadır. Ancak mobil desteğinin olması sitenin genel sıralamasına katkı sağlayan bir unsurdur.

Google en büyük arama motoru, onu ön planda tutarak yapacağımız çalışmalar Bing ve Yandex gibi diğer arama motorları için de geçerli oluyor mu?

Google tartışmasız en büyük arama motorudur ve tahtını korumak için de daima daha iyi sonuç sıralaması üzerine çalışmalar yapmaktadır. Bu sebeple de bu başarısını siyasi, teknolojik farklı bir gelişme olmadığı sürece devam ettirecektir. Google diğer arama motorlarının başarmak isteyeceği doğrulukta sonuçlar göstermektedir. Dolayısıyla Google için yapılacak çalışmalar büyük ölçüde diğer arama motorlarında da fayda sağlayacaktır. Ama büyük ölçüde ! Oluşacak farklılığın 2 tür sebebi olacaktır;

  1. Diğer arama motorlarının kendilerini çok geliştirmemiş olması sebebiyle hatalı listelemeler yapma ihtimali.
  2. Google’ın en büyük arama motoru olması sebebiyle, Black Hat teknikler uygulayan algoritma açıklarından istifade etmek isteyen kişilerin bu taleplerini sadece Google üzerinde gerçekleştirmeleri sebebiyle oluşabilecek farklılıklardır.

SEO rekabet açısından vazgeçilmez midir? Bir site bu tür çalışmalara hiç bulaşmadan hedefine ulaşabilir mi?

Eğer sezonluk veya kısa süreli tek seferlik bir online projesi yapacaksanız SEO’ya ihtiyaç duymayabilirsiniz. Ancak bunun dışında kalan ve daha fazla ilgili ziyaretçi hedefleyen her proje mutlaka SEO’yu tercih etmelidir. Kullanıcılar nezdinde, reklamlı sonuçların, doğal sonuçlardan her geçen gün daha fazla ayrılıyor olması, SEO çalışmasıyla ilk sıralarda yer alan sitelerin o alanda en uzman ve işini en iyi yapan site imajı çiziyor olması, en yüksek geri dönüşe sahip ilgili ziyaretçilere erişiliyor olması, diğer pazarlama faaliyetlerine göre çok daha düşük bir bütçenin ayrılıyor olması gibi sayabileceğimiz birçok faktör SEO çalışmalarını en öncelikli pazarlama stratejisi olmasını sağlamıştır.

SEO olmadan hedefine ulaşılabilirliği, şirketin vizyonu ve hedefleriyle ilgili bir konudur, SEO’nun sağlayacağı getiriler konusunda bilgi sahibi değilse, hedefi de bu anlamda düşük kalabilir ve SEO çalışması yapmadan gayet tabi bu hedefine ulaşılabilir. Ancak orta ve uzun vadeli en düşük maliyetle en yüksek geri dönüşü alabileceği çalışmanın arama motoru optimizasyonu olduğunun bilincindeyse bu anlamda hedefleri daha gerçekçi ve SEO olmadan ulaşılamayacak düzeyde olacaktır.

Algoritma güncellemelerinin ne anlama geldiğini herkes anlayabilir mi? Güncellemeler hakkında haberleri veya raporları okurken neleri göz önünde bulundurmalıyız?

Maalesef her SEO uzmanı ve dijital pazarlama uzmanı algoritmaların teknik detaylarına takılmaktadır. Ancak bunlara bağlı kalmaksızın, ziyaretçiler için en fazla faydayı sağlayacak, en fazla olumlu geri dönüşleri almanızı sağlayacak, tekrar ziyaret etmesini, daha fazla sayfa gezmesini, sosyal medyada paylaşmasını arkadaşlarına tavsiye etmesini sağlayacak kurguyu planlıyorsanız 2020 yılında çıkacak algoritmaya da siteniz hitap ediyor demektir. Çünkü Google her geçen gün algoritmalarında “kullanıcı odaklı güncel fayda” yı baz almaktadır. Güncel fayda SEO açısından en önemli konulardan biridir. Çünkü 3 yıl önce milyonlarca ziyaret almış ve yüzbinlerce sitede paylaşılmış bir web sitesi, şuanda bunun çok çok altında verilere sahipse, güncel olarak kullanıcılara fayda sağlamıyor demektir. Konuyu biraz daha teknik açıklayacak olursak, 3 yıl önce hergün 200 backlinke sahip ancak şuanda günde 10 -15 backlinke sahip oluyorsa bu site güncel faydayı sağlamıyor dolayısıyla şu anda eski sıralarını haketmiyor demektir. Birçok kişi “benim backlinklerim daha fazla ancak bu site benden üstte listeleniyor” şeklinde serzenişte bulunmasının çözümü toplamda ne yaptığınız değil şuanda ne yaptığınızdır. Bu durum da SEO çalışmalarının sürekliliğini gerektirmektedir.

Link oluşturma stratejisi gerçekleştirmek istediğimizi düşünelim. Agresif bir yaklaşım mı sergilemeliyiz yoksa niteliksel olanlara mı yönelmeliyiz? Hangisi daha faydalıdır?

Elbette niteliksel. Link kaynaklarının site ile benzer sektörlerde veya benzer içerikli konular aracılığıyla alınıyor olması, link alınan sayfaların ziyaret edilebilir ve tıklama olasığı olan sayfalar olması. Link alınan kaynakların kendi aramalarında iyi pozisyonlarda yer alıyor olması en temel kriterlerdir diyebiliriz. Bunu çeşitlendirmek mümkündür, ancak doğru bir analiz ile sektör ve rakip analizi yapmak bundan sonra link stratejisini belirlemek daha faydalı olacaktır.

Kaan Gülten ile gerçekleştirdiğim bu röportaj umarım siz değerli okuyucularımın kafasındaki sorulara ışık tutabilmiştir. Ayrıca yoğun iş temposunun arasında bana vakit ayırdığı için Kaan Gülten'e  tekrar teşekkürlerimi iletiyorum. 

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yapılmış Yorumlar (14)

17 Mayıs 2020, 17:17

Timur gerçekten çok faydalı bir röportaj olmuş. Bazı konularda ki sorunların farkına varmamı sağladı diyebilirim. Özellikle algoritma güncellemeleri sonrasında atılması gereken adımlar konusunda sil baştan adım atmamız gerektiğini düşünüyorum. Güncellemelere çok takılıyoruz. Belki de temel sorun budur. Tekrar teşekkür ederim.

17 Mayıs 2020, 17:17

Çok başarılı bir röportaj olmuş. Emeğinize sağlık hocam

17 Mayıs 2020, 17:17

Teşekkür ederim Burak :)

17 Mayıs 2020, 17:17

Teşekkürler Ramiz.

17 Mayıs 2020, 17:17

Çok iyi bir röportaj bizide seo hakkında bilgilendirdiğin için teşekkürler...

Taha
17 Mayıs 2020, 17:17

Gerçekten her makaleninizi çok güzel şekilde okuyorum. Teşekkürler.

17 Mayıs 2020, 17:17

Gerçekten güzel bir röportaj olmuş.

Güzel maddelere değinilmiş. Kaan Bey'in cevapları bizlere güzel yönlendirmeler içeriyor.

Teşekkürler her ikinizede röportaj için.

17 Mayıs 2020, 17:17

Herkesin emeğine sağlık. Çok bilgilendirici bir çalışma olmuş. Yolun başında olan bizler için değerli bir bilgi kaynağı.

Kadir Yenilmez
17 Mayıs 2020, 17:17

Özellikle alexa verilerinin önemli olup olmadığı hususu kafamı karıştırıyordu. başarılı bir makale olmuş. Teşekkürler.

Melek Çamlıbel
17 Mayıs 2020, 17:17

Oldukça başarılı ve güzel bir röportaj olmuş ellerinize sağlık.

Hüsna Hüner
17 Mayıs 2020, 17:17

Çok faydalı bir çalışma olmuş. e-ticaret ile uğraşıyorum. sitemin eksiklerini görme fırsatı buldum. Gerekli eksik çalışmaları yapmak için kolları sıvıyorum.

17 Mayıs 2020, 17:17

Sorular ve cevaplar etkileyici nitelikte. Kaan bey ise sektördeki bilgi birikimini bizlerle paylaşmış ve sizlerin aracılığı ile bu soruların cevaplarını bulabildiğim için kendimi şanslı görüyorum. Bu paylaşım için sizede teşekkür etmek istiyorum.

Sezgin Kalaycı
17 Mayıs 2020, 17:17

Çok değerli ve güzel bir röportaj olmuş

Mustafa Işık
17 Mayıs 2020, 17:17

Gerçekten severek okudum.

Yorum Yap