En İyi 8 FTP Programı (Ücretsiz ve Ücretli)

WordPress ile birlikte kullanılabilecek FTP programını seçerken ince eleyip sık dokumak gerekir. WordPress dışında farklı bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız aynı şey geçerlidir. Ücretli ve ücretsiz çok sayıda FTP programı vardır. Bu yazıda, yeni başlayanlar tarafından kolaylıkla kullanılabilecek en iyi FTP programlarına yer vermeye çalıştım. Buradaki amaç, tüm site dosya düzenlemeleri ve yüklemeleri için en güvenilir ve en kullanışlı FTP programını bulabilmektir.

FTP Programı Nedir? FTP Programı Neden Gereklidir?

FTP yani dosya aktarım protokolü, bilgisayarınızdan sitenize dosya yüklemenize yardımcı olur. FTP'yi kullanabilmek için bilgisayarınız ile hosting hesabınız arasında bir bağlantı oluşturan programa ihtiyacınız olacaktır. İşte bu programlara FTP programı adı verilmektedir.

FTP programları kullanımı kolay bir arayüz sunar. Böylece sitenizdeki dosya veya klasörleri kopyalamak, yüklemek, silmek, yeniden adlandırmak ve düzenlemek gibi tüm FTP işlevlerini gerçekleştirebilirsiniz. WordPress kullanıyorsanız bir FTP programı şart değildir. Ancak FTP programının varlığı WordPress yönetici alanına erişime sahip olmadığınız zaman hayat kurtarıcı olabilmektedir.

FTP Programı Nasıl Kullanılır?

WordPress sitenize bağlanmak için bir FTP kullanıcı adı ve şifresine ihtiyacınız olacaktır. Bu bilgiler sitenize ilk başladığınızda ve bir hosting hesabına kaydolduğunda aldığınız e-postada yer alacaktır. Ayrıca bu bilgileri hosting cPanel panelinden veya destek birimlerinden alabilirsiniz. Bu bilgilere sahip olduğunuz zaman sitenize sorunsuz bir şekilde bağlanabilirsiniz.

Öncelikle, FTP programını başlatmanız ve FTP kullanıcı adınızı, şifrenizi, ana makinenizi girmeniz ve ardından bağlan düğmesine tıklamanız gerekir. Ana makine genellikle sitenizin URL adresidir. Bağlantı noktası alanına hiçbir şey girmezseniz FTP programı port 21 olan düz FTP protokolünü kullanarak bağlanır.

Elinizdeki dosyaları sunucuya göndermeden önce bilgileri şifreleyen SFTP'yi kullanarak sunucuya bağlanmak için 22 numaralı port ile işlem yapmanız gerekmektedir. Bu size, bilgisayar korsanlarının FTP şifrenizi çalma veya bilgiyi izinsiz alma riskini azaltma şansı sunacaktır. Tüm bunlar hazır durumdaysa artık bilgisayarınızda kullanabileceğiniz en iyi FTP programlarına göz atmaya başlayabilirsiniz.

FTP ve SFTP Arasındaki Farklılıklar

FTP'nin en büyük kusurlarından biri düz bir metin protokolü olmasıdır. Bu nedenle veriler insanlar tarafından okunabilen metin olarak ileri ve geri gönderilecek şekilde işlenir. Bu, giriş güvenlik bilgilerini düz metin olarak göndermeniz anlamına geleceği için çok büyük bir güvenlik açığıdır.

Birisi bir giriş denemesine müdahale ederse hesabın kullanıcı adını ve şifresini görebilecektir. Aynı zamanda aktarılan dosyaların içeriklerine erişim sağlayabilecektir. Bu yüzden mümkün olduğunda FTP yerine SFTP'yi tercih etmelisiniz. Güvenli dosya aktarım protokolü anlamına gelen SFTP, aktarılan verileri korumak için şifreleme kullanmaktadır.

FTP'ye izin veren birçok FTP programı aynı zamanda SFTP bağlantılarına izin vermektedir. Bir FTP programını kullanırken FTP ve SFTP arasındaki iş akışı birbiriyle neredeyse aynıdır. Tek fark bağlanırken FTP yerine SFTP'yi seçmenizdir.

WinSCP

WinSCP, Windows kullanıcıları için en güçlü ve kullanımı en kolay FTP programlarından biridir. Kullanıcı arayüzünde çok fazla şey varmış gibi gözükebilir ancak her bir şeyi öğrenmesi oldukça kolaydır. Sol tarafta, bilgisayarınızdaki dosyalar ve sağ tarafta sunucudaki dosyalar yer alır. İndirmek, yüklemek veya düzenlemek için bir dosyaya tıklamanız yeterli olacaktır.

WinSCP ücretsiz bir FTP programıdır. İleri düzey kullanıcıların ihtiyaç duyacağı tüm özellikler bu FTP programının içinde yer almaktadır. SFTP, SSH ve elbette düz FTP'yi desteklemektedir. WinSCP ile dosyaları kullanmak ve dosyalara gerekli atamaları yapmak oldukça kolaydır.

Free FTP

Coffee House tarafından geliştirilen Free FTP, Windows kullanıcıları arasında oldukça popüler bir FTP programıdır. Yeni başlayanlar için oldukça kullanışlı olduğundan kullanımı kolay bir programdır. FTP, SFTP ve FTPs'yi destekler. İşletim sisteminize güzel bir şekilde entegre olan bir programdır. Bir dosyayı nerede sakladığınızı hatırlamanızı sağlayan bir geçmiş özelliği vardır.

Free FTP ücretsiz bir FTP programıdır. Ancak aynı ekip tarafından geliştirilen Direct FTP adında bir ücretli sürümü bulunmaktadır. Bu ücretli sürümün içerisinde kod editörü, otomatik tamamlama, resim görüntüleme ve buna benzer özellikler yer almaktadır.

Cyberduck

CyberDuck, Windows ve Mac kullanıcıları tarafından kullanılabilen bir FTP programıdır. Yeni başlayanlar ve ileri düzey kullanıcılar için son derece kullanışlıdır. Diğer birçok çapraz platform uygulamalarının aksine yerel Mac ortamınız ile güzel bir bütünleşme özelliğine sahiptir. Ayrıca, giriş bilgilerinizi saklama ve dosyaları Finder'a yerleştirme gibi Mac özelliklerini de desteklemektedir.

CyberDuck ücretsiz bir FTP programıdır. Tercih ettiğiniz kod editörünü seçebilir ve bir düğmeyi tıklayarak düzenleme için dosyaları açmayı başarabilirsiniz. SFTP, WebDav, Amazon S3 ve diğer özellikleriyle dikkat çeken bir programdır. Minimal tarzda geliştirilmiş olan arayüzü sayesinde kullanımı oldukça kolaydır.

FileZilla

FileZilla, Windows, Mac ve Linux kullanıcıları tarafından kullanılabilen popüler bir FTP programıdır. Kullanımı en kolay FTP programlarından biridir. Ancak son dönemde adı adware ve spyware gibi durumlarla anıldığı için eski popülerliğini yitirmiş durumdadır. Her ne kadar kullanıcılar yükleme ekranında adware seçeneğini devre dışı bırakabilecek olsa bile yeni başlayanlar için pek uygun değildir.

FileZilla ücretsiz bir FTP programıdır. Deneyimli kullanıcılar tarafından kullanılabilecek en iyi programlardan biridir. Windows ve Mac için yüklemeyi kendi resmi sitesinden yapabilirsiniz. Linux kullanıcıları ise FileZilla programını Linux dağıtımının resmi yazılım havuzunda bulabileceklerdir.

Transmit

Transmit, Mac kullanıcıları açısından en çok kullanılan FTP programıdır. Klasör senkronizasyonu, disk özelliği ve daha yüksek hızlar gibi son derece güçlü özelliklerle birlikte gelir. Transmit, öğrenimi kolaylaştırmak için yerel Mac ortamına güzel bir şekilde entegre olur. İletim yollarınızı Finder'a sık kullanılan olarak ekleyebilir ve bunlara hızlı bir şekilde erişebilirsiniz.

Transmit ücretsiz ve ücretli olmak üzere iki farklı sürüme sahiptir. SSH, SFTP, FTP ve FTPs bağlantılarını desteklemektedir. Ayrıca hızlı dosya düzenlemeleri için temiz bir kod editörü ile birlikte gelmektedir. Bu FTP programı Mac ortamında çalışan web geliştiricileri tarafından kullanılan en popüler çözümlerden birisi olarak ön plana çıkmaktadır.

WS_FTP Professional

WS_FTP Professional, Windows kullanıcıları tarafından kullanılabilecek ticari bir FTP programıdır. SSH ve 256-bit AES, FIPS 140-2 onaylı şifreleme ve OpenPGP dosya şifreleme ile kurumsal düzeyde güvenlik sunmaktadır. Güçlü dosya arama, aktarma ve bırakma transferleri için tercih edilebilecek bir FTP programıdır. Bu program sayesinde transferleri daha hızlı yapabilir ve planlı transferler gerçekleştirebilirsiniz.

WS_FTP Professional ücretli bir FTP programıdır. Kurumsal düzeyde en uygun çözümlerden biridir. Arayüzü oldukça net ve basittir. Dosya transferlerini hızlı bir şekilde yaparken bu basit arayüzü çözmeniz biraz zaman alabilecektir. Ayrıca bu programın e-posta bildirimleri gönderme gibi bir özelliği bulunmaktadır.

FireFTP

FireFTP bir FTP programı değildir. Kendisi bir tarayıcı eklentisi olarak gelmektedir. Mozilla Firefox'ta kullanılabilen bu eklenti açık kaynak kodlu olarak geliştirilmiştir ve kullanımı ücretsiz bir çözümdür. FTP, SSL, TLS ve SFTP desteği vardır. Firefox'ta oldukça akıcı bir şekilde çalışmakta ve sürükle bırak özelliğiyle dikkat çekmektedir.

FireFTP diğer birçok FTP programında bulunmayan bir özelliğe sahiptir. Yaptığınız dosya transferi bir şekilde bir yerde kesilmişse transferin otomatik olarak kaldığı yerden devam etme özelliği bulunmaktadır. Ayrıca dizin senkronizasyonu ve karşılaştırması ile bir FTP programının yapabileceği hemen hemen her şeyi sunabilen bir eklentidir.

Forklift

Forklift, Mac kullanıcıları için Transmit programından sonra gelen en önemli FTP programıdır. Bu programın tercih edilme sebeplerinden biri hız bir diğeri ise karanlık temasıdır. Forklift SFTP, FTP, WebDAV, Amazon S3 ve diğer popüler protokolleri desteklemektedir.

Forklift ücretli bir FTP programıdır. Kullanıcı arayüzü çift panel görünümündedir. Bu özelliği sayesinde dosyaların preview versiyonlarına bakmanıza yardımcı olmaktadır. Örneğin, görselleri veya videoları indirmeden önce görüntüleme şansına sahip olabilirsiniz. Bu her zaman kullanacağınız bir özellik olmasa bile yeri geldiğinde son derece kullanışlıdır.

BONUS

WP File Manager

WP File Manager, adından anlaşılabileceği üzere WordPress için geliştirilmiş özel bir eklentidir. Eklentinin ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı türü vardır. WordPress kullanıcısı olmanız durumunda herhangi bir programa ihtiyaç duymadan bu eklentiyi kullanarak ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

WP File Manager dosyaları düzenleme, silme, dosya yükleme, dosya indirme ve kopyalama gibi konularda destek sunmaktadır. Tüm bunları WordPress panelinden yapabileceğiniz için ekstra bir şeye ihtiyaç duymazsınız. Basit bir dosya yönetimi gerçekleştirme planının varsa WordPress için bu eklentiyi kullanmayı denemelisiniz.

Umarım bu yazı en iyi FTP programını bulmana yardımcı olmuştur. FTP programlarını kullanarak sitenize dosya yükleme yapabilir veya sitenizden dosya çekebilirsiniz. Tüm bunları ister güvenli protokol aracılığıyla isterseniz basit protokol aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Ancak tercihiniz her zaman güvenli protokolden yana olmalıdır.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yapılmış Yorumlar (1)

Ada Gürmen
20 Ağustos 2020, 02:28

FTP programı denildiğinde akla ilk FileZilla gelir. Ama son dönemde reklamlar nedeniyle popülerliği ve itibarı birazcık düştü. Ayrıca makalede resimler olsaymış çok daha güzel olurmuş. Sadece bir öneri umarım dikkate alırsınız.

Yorum Yap