Bedava Blog Açma: Tek Kuruş Ödemeden Blog Kurmak

Yazılarınızı insanlarla paylaşmak için bedava blog açmak ister misiniz? Aileniz ve arkadaşlarınızla bir şeyler paylaşmak veya bir blog açmak ve daha geniş bir kitle oluşturmak istiyorsanız bedava blog açma sitelerinden yararlanabilirsiniz. Sizin için en uygun platformu seçebilmek için yeteri kadar bilgiye sahip olacaksınız. Bu bedava sitelerden yararlanarak kısa süre içerisinde bir blog sahibi olabileceksiniz.

1. WordPress

WordPress blog açıp onun üzerinde %100 hak sahibi olmak isteyenlerin ve özelleştirme konusunda sınırsız seçeneğe sahip olmak isteyenlerin tercih etmesi gereken bir platformdur. WordPress ücretsiz blog sitelerinin en iyisidir. Ücretsiz bir platformdur ve kolayca indirilebilir. Ancak siteyi daha sonra kendiniz kurmanız gerekir. WordPress hosting konusunda size destek olacak ücretsiz çözümler olsa bile daha iyi ve daha uzun vadeli yaklaşım için WordPress hosting için bir miktar ödeme yapmayı göze almanız gerekmektedir.

Burada birbirinden farklı hosting seçenekleri karşınıza çıkabilir. Ancak bazılarını diğerlerinden ayıran önemli fiyat ve kalite farkı bulunmaktadır. Türkiye'den bir hosting satın alacaksanız Netinternet firmasıyla çalışmayı düşünebilirsiniz. Yurt dışında ise seçenekleriniz çok daha fazladır. Herkesin bildiği ve güvendiği Bluehost ile çalışmayı düşünebilirsiniz. Her firmanın kendine göre artıları ve eksileri vardır. Önemli olan sizin ihtiyaçlarınıza hitap eden firmayı tercih etmektir.

WordPress yazılımını kendiniz yükleyeceğiniz için sitenizin nasıl görüneceği, nasıl çalışacağı ve nasıl para kazandırdığı konusunda tam kontrol sahibi olabileceksiniz. Ancak işin dezavantajı kurulum yönünün biraz çaba gerektirmesidir. Burada yine hosting firmasının doğru seçilmesi önemlidir. Çünkü birçok kaliteli hosting firması birkaç tıklama ile WordPress kurulumu yapmanızı sağlamaktadır.

Bununla birlikte WordPress'in tamamen ücretsiz olan WordPress.com şeklinde bir alternatifi vardır. Burada genellikle kişisel blog tarzı siteler yer almaktadır. Kullanımı tamamen ücretsizdir. Ancak kendinize ait bir alan adı kullanma şansınız yoktur. Bunu yapabilmek için ücretli aboneliğe geçiş yapmanız gerekmektedir. Bununla birlikte blog üzerinden herhangi bir şekilde para kazanmak istiyorsan WordPress.com buna engel olmaktadır.

2. Wix

Wix özellikle blog özelliği bulunan standart bir siteye sahip olmak isteyen ve teknik bilgisi az olan insanlar tarafından tercih edilebilecek bir platformdur. Wix aslında bir site oluşturucudur. Bu platformun temel özelliği sürükle ve bırak seçenekleriyle birlikte gelmesidir. Bu nedenle teknik olarak hiçbir şeyle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Tasarım hem yeni başlayanlar hem de ileri düzey kullanıcılar tarafından kullanılabilecek derecede moderndir.

Wix platformunun en iyi yanı ücretsiz hosting sunmasıdır. Bu yüzden sadece sitenin düzenini ayarlamanız, bir şablon seçmeniz ve tüm ayarlamaları yapmanız gerekir. Blog oluşturma dahil farklı amaçlar için ücretsiz ve ücretli temalar veya şablonlar bulunmaktadır. Wix'te bir blog açmak için kayıt olmanız ve yapay zeka tarafından size sorulan sorulara cevap vermeniz yeterlidir.

Wix kullanacaksanız yapmanız gereken tek şey güzel bir şablon bulmak ve canlı önizleme modunda her şeyi özelleştirmeye başlamaktır. Sayfalarınıza ortam dosyaları, arka planlar, menüler, tipografi özellikleri, formlar, video kutuları ve buna benzer ögeler ekleyebilirsiniz. Sitenizin hazır olduğunu düşündüğünüz zaman onu yayına almanız yeterlidir. Ardından blogunuz için planlamış olduğunuz paylaşımları yapabilirsiniz. Dilerseniz daha sonradan blog düzeninizi gözden geçirip düzenlemeyi tercih edebilirsiniz.

3. Blogger

Blogger özellikle sadece yazmaya odaklanmak isteyen kişiler tarafından kullanılabilecek bir platformdur. Blogger en eski ücretsiz blog sitelerinden biridir. Popülerliği zaman zaman artmakta ve zaman zaman azalmaktadır. Özellikle kişisel blog açmak isteyenler için son derece kullanışlı bir platformdur ama profesyonel kullanım için pek uygun değildir.

Yapmanız gereken bir Google hesabı oluşturmak veya Google hesabınız varsa onunla Blogger'a giriş yapmaktır. Ardından karşınıza çıkacak panelden bir tema seçebilir ve hemen yazmaya başlayabilirsiniz. Bu platformun arayüzü tıpkı bir Word editörüne benzer şekildedir. Blogger size seçim yapabileceğiniz pek çok farklı tema sunmaktadır. Bunlardan birini seçerek sadece yazmaya odaklanabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz kendinize ait alan adını Blogger'a ekleyerek sitenizi bu şekilde kullanabilirsiniz.

4. Weebly

Weebly özellikle blog özelliği bulunan standart bir siteye sahip olmak isteyen ve teknik bilgisi az olan insanlar tarafından tercih edilebilecek bir platformdur. Weebly site oluşturucusu olarak çalışan bir platformdur. Bu platformu ürün satmak veya portföyünüzü göstermek için kullanabilirsiniz. Sürükle ve bırak ögelerine sahip bir WYSIWYG editörün sunduğu özellikler doğrultusunda sitenizi özelleştirebilirsiniz.

Sitenize belirli bir şeyler eklemek istiyorsanız onu özelleştirme yoluna gidebilirsiniz. Aynı durum fotoğraf galerileri, slayt gösterileri ve diğer ortam ögeleri için geçerlidir. Weebly, kenar çubukları, medya kutuları, formlar, reklam alanları, sosyal medya simgeleri, bülten aboneliği ve buna benzer çeşitli özellikler sunmaktadır. Ayrıca, platform yerleşik analiz özelliğiyle birlikte gelmektedir. Ayrıca belirli bir miktar ödeme yapmayı göze alarak özel alan adınızı kullanabilirsiniz.

5. Tumblr

Tumblr özellikle görsel içerikle uğraşan ve standart site fonksiyonlarına aldırış etmeyen kullanıcılar için uygun bir platformdur. Tumblr karşılaşabileceğiniz kendine özgü bedava site açma platformlarından biridir. Diğer birçok platformun aksine daha çok sosyal medya odaklı görsel içeriklerle meşgul olabileceğiniz bir adrestir. Tumblr'ın sahip olduğu arayüz oldukça kullanışlıdır. Basit bir şekilde üye olursunuz ve ardından bir şeyler paylaşmaya başlarsınız.

Diğer standart blog platformlarında olduğu gibi farklı içerik türleri için çoklu yazı biçimleri sunmaktadır. Tumblr'ı özel yapan ise tamamen kişisel odaklı kullanılabilecek olması ve profesyonel kullanım ile pek ilgisinin olmamasıdır. Oldukça basittir, aynı zamanda basit özelleştirme seçenekleri sunmaktadır. Daha çok sosyal medya odaklı olduğundan bu beklentileri karşılayan bir yerdir. Tumblr'da oluşturduğunuz sitenizde reklamlar gösterebilir ve onu Google Analytics ile entegre edebilirsiniz.

6. Medium

Medium özellikle sadece yazmaya odaklanan ve kendi sitesini açmak gibi bir işle uğraşmak istemeyenler tarafından tercih edilebilecek bir platformdur. Medium, bir hesabı olan herkesin yazabileceği, çeşitli konuları ele alan çok amaçlı bir platformdur. Diğer ücretsiz blog sitelerinin çoğundan farklı olarak Medium'un en büyük avantajı platformun aylık 60 milyona yakın ziyaretçi almasıdır. Bu nedenle yazdığınız hemen hemen birçok şeyin başkalarına görünme olasılığı oldukça yüksektir.

Medium'un kullanımı oldukça basittir. Hemen kayıt olabilir ve yazmaya başlayabilirsiniz. Ancak olumsuz yanı tüm içeriklerin Medium'da kalacak olmasıdır. WordPress'te olduğu gibi kendi alanınızı oluşturmanız pek mümkün değildir. Bu nedenle Medium daha çok yazıp başkalarına ulaşayım diyen insanlar tarafından tercih edilesi bir platformdur.

7. Joomla

Joomla özellikle basit bir kişisel blog açmak isteyen ama özel alan adı ve hosting kullanımıyla ilgilenen kişiler tarafından tercih edilebilecek bir platformdur. Joomla aslında WordPress'in alternatifi olarak lanse edilebilecek bir platformdur. Kullanımı ücretsiz olan bu yazılımı çalıştırabilmek için bir hosting paketine ve alan adına ihtiyacınız olacaktır. Bunun için Joomla desteği sunan Netinternet veya Bluehost gibi yerlerle çalışmayı düşünebilirsiniz.

Joomla oldukça esnek bir yapıdadır. Onunla basit bir blog oluşturabilirsiniz ama aynı zamanda daha kapsamlı siteler oluşturma yoluna gidebilirsiniz. Kullanım kolaylığına gelince içerisinde eski tarz bir editör bulunmaktadır. Bu editör daha çok Word belgesine benzer şekildedir. Font, renk, boyut, emoji, tablo ve arka plan seçimi yapabilirsiniz.

8. Ghost

Ghost özellikle modern ama aynı zamanda basit bir şeyler arayanlar tarafından tercih edilebilecek bir platformdur. Ghost'un yazılımını ücretsiz olarak indirebilirsiniz ancak blog açmak istiyorsanız bir hosting paketine ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle Ghost desteği sunan bir hosting firmasıyla çalışmayı düşünmeniz gerekmektedir. DigitalOcean bu konuda en ideal yerlerden biridir.

Sitenizi kurduğunuz zaman Ghost'ta yazı oluşturmak oldukça kolaydır. Editörü basit ve minimal bir tarzdadır. Ekranın sağ tarafında her zaman metnin canlı bir önizlemesini görürsünüz. Ön planda ise Medium gibi bir görüntü sizi beklemektedir. Editör ekranının yanında tercihlerinizi seçebileceğiniz ayarlara sahip bir kenar çubuğu bulunmaktadır. Buradan ayarlarınızı kontrol edebilirsiniz.

9. Jimdo

Jimdo özellikle içeriği yerinde düzenlemek isteyen kullanıcılar tarafından kullanılabilecek bir platformdur. Jimdo bedava blog açma sitelerine verilebilecek bir örnekten çok daha fazlasıdır. Ancak blog tarzı siteler için tavsiye edilen ücretsiz olan versiyonu kullanmaktır. Burada Jimdo'nun tüm temel özelliklerini bulabileceksiniz. Bu sayede hızlı bir şekilde site oluşturabilirsiniz. Siteyi oluştururken size sorulacak sorulara doğru yanıt vermeniz önemlidir. Jimdo'nun en kötü yanı ise ücretsiz bir şekilde özel alan adı kullanamayacak olmanızdır.

Jimdo'nun en dikkat çekici yanı sayfa oluşturucu yapısıdır. Blog yazılarını doğrudan ön panel üzerinden oluşturabilirsiniz. Bunun için bir editör kullanmanıza gerek yoktur. Bu sayede içerikleri yerinde düzenleme şansına sahip olursunuz. Sitenin alt kısmı ve logo kısmı benzer şekilde düzenlenebilmektedir. İçerik elementleri söz konusu olduğunda karşınıza basit metin, görsel ile metin, görsel galerisi, sütunlar ve butonlar gibi seçenekler çıkacaktır.

Bedava blog sahibi olmak istiyorsanız bu platformlardan herhangi birini kullanabilirsiniz. Platformlar konusunda ne düşünüyorsunuz? Daha önce hangilerini kullanma fırsatınız oldu? Deneyimlerinizi paylaşmak için yorum yapabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap