SEO Uyumlu Blog Başlıkları Nasıl Oluşturulur?

Blog adresinizde yer alan başlıkları arama motorları için iyileştirmeniz son derece önemlidir. Bu iyileştirmeler sayesinde yazıların daha fazla kişiye görünmesini sağlarsınız. Yazılarınızın başkalarına görünür olmaması durumunda trafik kaybı yaşayabilirsiniz. Hatta yazdığınız yazının hiç trafik getirmemesi durumuyla bile karşılaşabilirsiniz.

Arama motoru optimizasyonu asla önemini yitirmeyecek çalışmalar bütünüdür. Yazılarınızı arama motorunda görünebilir hale getirmek için bu çalışmaları mutlaka yapmalısınız. Aslında tüm problem bu noktada başlamaktadır. Blog yazarlığına yeni başlayan yazarlar arama motoru optimizasyonu yapmaya çalışırlarken her şeyi ellerine yüzlerine bulaştırırlar. Sonucunda ise iyileştirme çalışmaları başarısızlığa uğrar. Hatta sitelerine zarar bile verebilirler.

Herkesin değerlendirmeye çalışacağı iyileştirme çalışmalarının birbirinden farklı noktalara ulaştığını görürüz. SEO açısından tüm nitelikler göz önünde bulundurulduğunda arama motorlarında en önemli nitelik sayfa başlığıdır. Sayfa başlığı arama yapan kullanıcılara gözüken kısımdır. Sayfa başlığı sıklıkla yazı başlığı ile karıştırılır. Sayfa başlığı açtığımız sekmeler üzerinde gözüken başlıktır. Yazı başlığı ise sayfa içerisinde gözüken başlıktır.

seo uyumlu blog basliklari olusturmak

Sayfa başlığı konusunda artık her şeyin anlaşılır olduğunu umut ediyorum. Sizin bir blog yazarı olarak yapmanız gereken sayfa başlığını iyileştirmek ve arama motorları üzerinden gelen kullanıcıların ilgisini çekmektir. Kullanıcılar arama yaptıkları zaman gördükleri başlıklar konusunda memnun olmazlarsa o yazıya ve dolayısıyla siteye göz atmazlar.

SEO Uyumlu Başlıklar Nasıl Yazılır?

Başlıkları 65 Karaktere Sığdırın

Bu ilk bilmeniz gereken basit bir kuraldır. Google arama sonuçlarında yer alan başlıklarda 65 karakterden sonrasını göstermemektedir. Bu nedenle anahtar kelimeler dahil seçeceğiniz başlıklarda boşlukları da göz önünde bulundurarak 65 karakter sınırına uyum sağlamalısınız. Aksi taktirde çok mükemmel bir başlık seçmiş olsanız bile 65 karakterin sonrasına sarkan kısımları Google kullanıcılara göstermez.

Sayfalara Uygun Başlıklar Seçin

Sayfa başlıklarını oluştururken mutlaka sayfa içeriğine bağlı kalmaya çalışın. Hem arama motoru hem de kullanıcı açısından uygun olan başlıklar seçin. Eğer seçtiğiniz başlık yazı içeriği ile alakasız ise iki türlü durum ortaya çıkacaktır. Birinci durum arama motoru tarayıcılarının kafasının karışması ve sitenizi alakasız kısımlarda göstermesi, ikinci ise yazıya giren kullanıcının birkaç cümleden sonra sitenizden çıkmasıdır.

İkinci durumu hiçbir blog yazarı yaşamak istemez. Eğer kullanıcı aradığını yazınızda bulamaz ise kandırmaya yönelik bir hareket yapmış olduğunuzu düşünecek ve bir daha sitenize uğramayacaktır. Bu yüzden başlığınız ile içeriğiniz uyumlu olmak zorundadır.

Önce Anahtar Kelimeyi Kullanın

Bu ipucu en faydalı bilgidir. Birçoğumuz başlıkları belirlerken anahtar kelimenin olduğu noktaya pek fazla takılmayız. Ancak bu arama motoru dostu başlıklar için belirleyici unsurlardan birisidir.

Seçeceğiniz anahtar kelimeyi mümkün olduğu kadar başlangıç kısmına yakın tutmalısınız. Bu nedenle en ideal yer başlığın ilk kelimeleridir. Anahtar kelimeyi sona bırakmanız durumunda yine başarılı olabilirsiniz ancak başlangıçta olması başarı oranınızı arttırır.

Anahtar Kelime Tekrarından Kaçının

Birçok kişinin yaptığı basit hatadır. Bir anahtar kelimeyi defalarca başlıklarda kullanırsanız hata yapmış olursunuz. Genel düşünce bir anahtar kelimeyi başlıklarda sürekli kullanmanın iyi olacağı yönündedir. Bu büyük bir hatadır ve sonuçları tahmin edemeyeceğiniz kadar kötü olabilir.

Bu bahsettiğim durumu ne başlıklarda nede yazı içinde yapmaktan sakının. Google'ın güncellemerini göz önünde bulundurursanız artık kaliteli içeriğe sahip siteler bir adım daha öne çıkmaya başladı. Yazılarınızı anahtar kelimelerinizin çevresinde yazarsanız ve bunu abartı bir şekilde yaparsanız Google'dan çeşitli cezalar alabilirsiniz ve işin kötü tarafı bunun farkına vardığınızda iş işten geçmiş olabilir.

Bu bahsettiğim kalite güncellemesi ile ilgili detayları aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Çoğul Kelimeleri Kullanın

Sayfa başlığında kullanılacak kelimeleri seçerken çoğul hallerini kullanmaya özen gösterin. Bunu yapmanızın nedeni anahtar kelime çeşitliliğini yakalayabilmektir. Bir kişi bir kelimeyi tekil olarak aradığında dahi çoğul olarak girilmiş anahtar kelimeye denk gelebilir. Örneğin tatlı satışı yapan bir yer olduğunuzu düşünürsek bir sayfa için belirleyeceğiniz anahtar kelime çikolatalı tatlı yerine çikolatalı tatlılar olmalıdır.

Aranan Başlıkları Seçin

Sayfa başlıkları konusunda en çok aranan başlıklara bağlı kaldığınız sürece sitenize daha fazla trafik çekme şansını elde edersiniz. Bunun için yapmanız gereken en sık aranan anahtar kelimeleri bulmak ve onları kullanarak başlıklar üretmektir.

Bu anahtar kelimeleri yazacağınız konunun içeriğine göre karar vermelisiniz. Örneğin; bugünlerde Windows 10 güncellemesi ile ilgili sık sık yazılar görüyorum. Eğer güncelleme ile ilgili bir yazı oluşturacaksanız bana göre başlık ''Windows 10 Güncellemesi ve Detayları'' şeklinde oluşturulmalıdır. Burada anahtar kelimeniz ''Windows 10 güncellemesi'' olmalıdır.

Açıklayıcı Kelimeler Kullanın

Sayfa başlıklarında anahtar kelimelerin yanında açıklayıcı veya tanımlayıcı kelimelere yer vermelisiniz. Kullanıcılar veya ziyaretçiler bu tür başlıklara daha sık girmektedirler. Bunu lehinize çevirmeli ve bu durumdan faydalanmaya çalışmalısınız.

Bazen sadece başlıkları doğru bir biçimde yazmak ve oluşturmak yeterli olmayabilir. Meta açıklama denen kısmı da doğru bir biçimde oluşturmalı ve kullandığınız anahtar kelimelere burada da yer vermelisiniz. Bu arama yapan kullanıcıların ilgisini çekebilmek için önemli bir ipucudur. Meta açıklama oluşturma konusunda ise 150 karakterden daha az açıklamalar yazmalı ve 150 karakter içinde anahtar kelimenizi de geçirmeye özen gösterin.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yapılmış Yorumlar (5)

17 Mayıs 2020, 17:17

Bu bilgiler çok değerli tabi kullanmasını bilene =)

Rafet
17 Mayıs 2020, 17:17

Emeğine sağlık. Başlıkları çok tıklanan bir kelime seçip hem başlık hemde yazı içerisinde kullanırsak çok başarılı oluyor. Bildiğiniz gibi artık meta tag lar önemini yitirdi Google son çıkardığı güncelleme ile yazı içerisinde arama yapıyor.

Sibel
17 Mayıs 2020, 17:17

Hocam ellerinize

17 Mayıs 2020, 17:17

Öncelikle teşekkür ederim. Benim oluşturduğum blog sayfamda önerilerinizi yaptıktan sonra ilk sıralarda çıkmaya başladım. Fakat sitem için daha çok çalışmam lazım sanırım.

17 Mayıs 2020, 17:17

Kisa

Yorum Yap