Wi-Fi Çekim Gücünü Artırmanın Yolları Nelerdir?

Yavaş gezinme, video izleyemem, düşük Wi-Fi sinyali, kablosuz ölü bölgeler gibi sorunların her birisi online olmak isteyen kullanıcılar için ciddi problemlerdir. Hatta bazıları için nefes almak kadar problemli olan durumlar vardır.

Wi-Fi yavaşlığı gibi bir problem yaşıyorsanız internet hızınızı test etmek için kullanabileceğiniz birçok araç vardır. Ağ sorunlarınızı gidermeye çalışabileceğiniz birkaç püf noktası da vardır. İyi bir sinyal almak istiyorsanız burada sunmuş olduğum basit ipuçlarını kullanarak ağınızı optimize etmeyi başarabilirsiniz.

1. Kablolu İnternet Bağlantınızı Kontrol Edin

Wi-Fi bağlantısını suçlamaya başlamadan önce evinize gelen internetin olması gerektiği gibi çalıştığından emin olmalısınız. Bir ethernet kablosu bulun ve bilgisayarınızı doğrudan modeme bağlayın. Bu bağlantıyı daha sağlıklı bir biçimde almanızı sağlayacaktır.

İnternet hızınızı göstermek için bir hız testi yapın. İnternet faturanızdaki hız ile eşleşmiyorsa, internet servis sağlayıcınızı aramanız gerekebilir. Problemin durumuna bağlı olarak modeminizi değiştirmeniz gerekebilir. Hız testiniz normal gözüküyorsa ancak yine de yavaşlık varsa artık paket değiştirme zamanınız gelmiş demektir.

Modem sorunsuz görünüyorsa modemin hemen yanında durarak testi kablosuz olarak tekrar çalıştırmayı deneyin. Modemin yanında iyi sonuç alırken evin başka yerinde hız problemi yaşamaya devam ediyorsanız problem Wi-Fi kapsama alanınızla ilgili olacaktır.

2. Firmware Güncellemesi Gerçekleştirin

İnce ayar yapmaya başlamadan önce modeminizi güncellemeniz iyi bir fikir olacaktır. Modem üreticileri, biraz daha fazla hız elde etmek için yazılımları her zaman geliştirmeye çalışırlar. Donanım yazılımızı yükseltmenin kolay olup olmadığı tamamen cihazınızın üreticisine ve modeline bağlıdır.

Mevcut modemlerin çoğu doğrudan yönetim arayüzünden güncelleme imkanı sunmaktadır. Bu yüzden sadece bir ürün yazılımı yükseltme düğmesine basmanız yeterli olacaktır. Daha eski bir model kullanıyorsanız üreticinin destek sayfasını ziyaret ederek yazılım indirmesi yapabilirsiniz.

Kablosuz ağınızda problem olmasa bile performans iyileştirmeleri, daha iyi özellikler ve güvenlik güncellemeleri için modem yazılımını güncellemeniz tavsiye edilir. Bu sayede çeşitli sinyal problemlerini ortadan kaldırmayı başarabilirsiniz.

3. En İdeal Modem Yerleşimini Yapın

Tüm evlerin Wi-Fi sinyalini eşit olarak dağıtması söz konusu değildir. Modemi yerleştirdiğiniz yer kablosuz kapsama alanızı büyük ölçüde etkileyebilecektir. Modemin kablonun geldiği yerin yakınında olması genelde tercih edilen durumdur ama bu her zaman mantıklı olmayabilir.

Modeminiz evin her noktasına yeterli sinyal gönderebilmesi için evinizin merkezinde bir noktada yer almalıdır. Ek olarak, kablosuz modemler duvarlardan ve engelelrden uzakta açık alanlara ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden söz konusu kutuyu açık bir yere koymanız çok daha doğru olacaktır.

Modemde harici antenler varsa kapsama alanını artırmak için bunları dikey olarak yönlendirmeyi düşünmeniz gerekir. Yapabiliyorsanız modemi duvara veya bir üst rafa yerleştirmeyi deneyin. Şebeke kapsama alanınızı gösterecek birçok araç vardır:

4. Frekansı Kontrol Edin

Ağınızın yönetici arayüzünü incelemelisiniz. Onu en iyi performans için yapılandırmış olmanız gerekir. Çift bantlı bir modem kullanıyorsanız daha yaygın olan 2.4 Ghz bandını kullanmak yerine 5 GHz bandına geçerek büyük olasılıkla modemden daha fazla verim almayı başarabilirsiniz.

Çoğu modern çift bantlı modem, size her iki bantta da aynı ağ adını ve SSID'yi kullanma seçeneği sunabilir. Modemin yönetim arayüzünü kontrol ettiğiniz zaman 5 GHz seçeneğini arayın ve aynı SSID ve parolayı verin. Bu şekilde cihazlarınızın mümkün olan en iyi sinyali alması söz konusu olacaktır.

5. Kanalı Değiştirin

Parazit yaşanması özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde yaşayanlar için büyük bir sorundur. Diğer kablosuz ağlardan gelen sinyaller hızı etkileyebilir. Bazı kablosuz telefon sistemleri, mikrodalgalar ve diğer elektronik cihazlardan bahsetmeye kalkarsak işin içinden çıkamayız.

Bir telsizin nasıl çalıştığını biliyor musunuz? Birbirini duyabilmesi için her iki tarafın da aynı kanalda olması gerekmektedir. Komşularınız ile aynı kanalda olmanız durumunda tamamen farklı bir set kullansalar bile başka birinin konuşmasını dinleme şansınız olabilecektir.

Benzer şekilde, tüm modern modemler cihazlarınız ile iletişim kurarken farklı kanallar arasında geçiş yapabilirler. Çoğu modem sizin için kanalı kendisi seçecektir. Ancak komşu kablosuz ağlar da aynı kanalı kullanıyorsa sinyal tıkanıklığı yaşama olasılığınız vardır.

Otomatik olarak ayarlanmış iyi bir model, en az sıkışık kanalı seçmeye çalışır. Ancak daha eski ve daha ucuz modemler daha önceden tanımlanmış bir kanalı seçme yoluna gidecektir. Bu büyük bir problemdir ve bunu düzeltmeniz gerekir.

6. Kaçak Girenleri Bulun

Wi-Fi sinyali konusunda probleminizin baş mimarı parazit veya mesafe problemi olmayabilir. Ağınız herkese açık ise veya zayıf bir parolaya sahipse, ağınızda istenmeyen bir misafir olabilecektir. Komşu, Wi-Fi'nize girip bir dizinin tüm sezonlarını indiriyorsa bağlantınız bundan nasibini alacaktır.

Modem arayüzüne göz atarak Wi-Fi'nizde bulunan cihazların bir listesini bulabilirsiniz. Bu da davetsiz misafirleri tespit etmenize yardımcı olabilir. Özellikle modern modemlerde yer alan trafik analizcisi gibi detaylar hangi cihazın ne kadar çok veri çektiğini size gösterecektir.

Problem Wi-Fi ağınıza izinsiz giren biriyse bu durumda ona karşı çeşitli önlemler almanız gerekir. Öncelikle güçlü bir parola ile ağınızı korumanız şarttır. Bununla birlikte parola ile koruma yaparken WEP yerine WPA2 tercih etmeniz çok daha sağlıklı olacaktır.

7. Varsa Anteni Değiştirin

Modeminiz dahili bir anten kullanıyorsa ve ikinci bir anten ekleme imkanınız varsa harici bir anten eklemek iyi bir fikir olacaktır. Modern modemlerin çoğu kendisine ekleyebileceğiniz antenle birlikte gelir. Ancak böyle bir anten ortada yoksa üreticinin harici anten satıp satmadığına göz atmalısınız.

Çoğu durumda tüm yönlere sinyal gönderen çok yönlü antenler veya belirli bir yönde sinyal gönderen yönlü antenler arasından seçim yapabilirsiniz. Yerleşik antenlerin çoğu çok yönlü olurlar. Bu nedenle harici bir anten satın alıyorsanız ondan en yüksek verimi alabileceğiniz bir seçim üzerinde karar kılmanız çok daha sağlıklı olacaktır.

Bu tip durumlarda yönlü bir anten daha iyi bir seçenek olacaktır. Çünkü muhtemelen ağınızda her yönde zayıf nokta diye bir şey söz konusu değildir. Harici anteninizi zayıf noktanızın yönüne çevirmeli ve sinyali buna göre ayarlamaya çalışmalısınız.

8. Donanımı Yükseltin

Mevcut donanımlarınızdan en iyi şekilde yararlanmak çok iyi bir fikirdir. Ancak eski bir donanım kullanıyorsanız en iyi performansı almayı beklemeniz doğru olmayacaktır. Özellikle söz konusu şey harici bir donanım olduğunda bozulmadan düzeltme gereği duymayız.

Daha eski modemler oldukça düşük bant genişliklerine sahip olabilirler. Hatta bazılarının daha kısa aralıklara sahip olması söz konusu olacaktır. Bu nedenle bahsettiğim tüm ayarları yapmış olmanıza rağmen verim alamama sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Unutmayın, yüksek kaliteli bir modem sadece bu daha hızlı standartları desteklemekle kalmayacaktır. Aynı zamanda yukarıda özetlediğim hemen hemen her şeyi daha iyi yapacaktır. Daha iyi kanal seçimine sahip olabilecek, 5 GHz bant genişliğini kullanabilecek hizmet kalitesi standartlarından yararlanabileceksiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap