WordPress İçin %100 Ücretsiz 3 CDN Hizmeti

İçerik dağıtım ağı dünyanın dört yanından gelen ziyaretçiler için sitenizin sayfa yüklenme sürelerini hızlandırmaya yardımcı olur. Bu listedeki ücretsiz CDN hizmetlerinden biriyle, bu avantajları bir kuruş harcamadan elde edebileceksiniz.

Göreceli olarak kısa olan bu içerikte, resimlerinizi ve diğer statik dosyalarınızı tüm dünyadaki bir sunucu ağından sunabilmeniz adına WordPress için en iyi ücretsiz CDN servisini bulmanıza yardımcı olacağım. Böylece sitenizi hızlandırmayı başarabileceksiniz.

Sonuç olarak, ücretsiz olan hizmetin çeşitli sınırlamalarıyla karşı karşıya kalabileceksiniz. Buna ek olarak bir yıl boyunca ücretsiz olacak ve sonradan ücretlendirilecek bir CDN hizmetini kullanmayı düşünebilirsiniz. Listede bu hizmete de yer vererek seçeneklerinizi çoğaltmaya çalıştım.

1. CloudFlare

CloudFlare, büyük bir küresel ağa sahip popüler bir CDN ve aynı zaman güvenlik hizmetidir. 2020'den itibaren CloudFlare, 90'den fazla ülkede 200'den fazla şehirde CDN sunucularına sahip olmuştur. Bu da onu bulabileceğiniz en büyük küresel CDN ağlarından biri haline getirir.

CloudFlare, CSS/JavaScript dosyaları, dosya ekleri ve benzeri görsel olmayan içerik de dahil olmak üzere ücretsiz bir biçimde sitenizin tüm içeriğini sunabilme potansiyeline sahiptir.

CloudFlare bir CDN'den daha fazlasıdır. Aynı zamanda bir güvenlik hizmetidir. Teknik ayrıntılara girmeden, bu temel olarak alan adınızın isim sunucularını (nameserver) CloudFlare'e yönlendirmeniz gerektiği anlamına gelir. Ardından CloudFlare, sitenize yönelik trafiği yönlendirecektir.

Trafiği yönlendirmenin bir parçası olarak, sitenizi korumak için kötü botları ve kötü niyetli aktörleri ayıklamayı başarabilecektir. Ayrıca, tarayıcı URL çubuğundaki bu yeşil asma kilidin size ulaşması için bir SSL sertifikası da sağlayabilecektir.

Bir bütçeniz varsa ve WordPress sitenizi hızlandırmak ve güvence altına almak istiyorsanız CloudFlare mükemmel bir seçenektir.

2. Optimole

Optimole, WordPress için geliştirilmiş olan bir eklentidir. WordPress sitenizin görsellerini optimize etmek ve daha bu görüntüleri global Amazon CloudFront CDN ile hızlı bir şekilde sunmak için hepsi bir arada bir çözümdür. Üstelik tamamen ücretsizdir.

CDN bölümünden başlamak gerekirse, ücretsiz planında bile Optimole, otomatik olarak tüm WordPress sitenizin resimlerini, CSS ve JS'yi Amazon Web Services (AWS) CDN hizmeti olan Amazon CloudFront aracılığıyla sunar.

Optimilo bir CDN hizmeti olmaktan çok daha fazlasına sahiptir. Aşağıdaki konularda size yardımcı olabilme şansı vardır:

  • Her bir ziyaretçinin cihaz boyutuna göre en iyi görsel çözünürlüğünü sunan uyarlanabilir görseller özelliği dahil olmak üzere görselleri yeniden boyutlandırır.
  • Kayıplı ve kayıpsız sıkıştırma ile görselleri sıkıştırır.
  • Görsel hızlarını önlemek için görsellere filigran (watermark) ekleme şansı sunar.
  • Görselleri WebP formatına dönüştürür.
  • Görsellerin tembel yükleme (lazy load) şeklinde yüklenmesini sağlar.

Hatırlanması gereken tek şey, JS/CSS'yi sunarken hızdan yararlanmak için bunu eklenti ayarlarından elle etkinleştirmek zorunda olmanızdır. Bu ayarı etkinleştirmeden söz konusu faydadan yararlanma şansınız yoktur.

3. Jetpack Site Accelerator

Jetpack, WordPress.com ve WooCommerce'in arkasındaki şirket olan Automattic tarafından geliştirilmiş son derece popüler bir WordPress eklentisidir.

Jetpack bir ton farklı özellik ile birlikte gelir. Ancak burada bizi ilgilendiren özellik site hızlandırıcı (site accelerator) özelliğidir. Site hızlandırıcı etkinken, sitenizin tüm statik içeriğini WordPress.com'un global sunucu ağı üzerinden sunabilirsiniz. Buna resimleriniz, CSS dosyalarınız, statik JavaScript dosyalarınız ve kullandığınız diğer statik dosyalar dahildir.

Tüm dosyalarınızı sunmak adına bir WordPress için CDN seçeneğine sahip olsanız bile akılda tutulması gereken birkaç dezavantaj bulunmaktadır. Bu dezavantajları göz önünde bulundurarak hareket etmeniz çok daha doğru olacaktır:

  • Jetpack'in sunduğu diğer özellikleri kullanmak istemiyorsanız eklentinin biraz fazla ağırlık sunduğunu görebilirsiniz.
  • CDN önbelleğini temizleme şansınız yoktur. Bu da temek olarak bir görüntüyü CDN önbelleğinde bulunduktan sonra düzenleyemeyecek olmanız anlamına gelir. Bunun yerine, yeni bir dosya adıyla yeni bir dosya yüklemeniz gerekir.
  • Sunucu ağı, Optimole tarafından kullanılan CloudFront veya CloudFlare kadar büyük değildir. Ancak yine de bir CDN kullanma konusunda iyileştirme sunabilmektedir.

Peki, en iyi ücretsiz CDN servisi hangisi?

WordPress kullanıcıları için en iyi ücretsiz CDN seçeneği, CDN aracılığıyla tam olarak neyi sunmak istediğinize bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Görseller açısından ağır bir siteniz varsa ve öncelikle CDN aracılığıyla görselleri sunmak istiyorsanız Optimole iyi bir seçenek olabilecektir. Optimole aynı zamanda görselleri sıkıştırabilecek ve uyarlanabilir bir görüntü boyutu gibi bir dizi başka optimize edebilecektir.

Öte yandan, CSS ve JavaScript dosyaları da dahil olmak üzere tüm statik dosyalarınızı işlemek için ücretsiz bir CDN hizmeti arıyorsanız, CloudFlare en iyi seçimdir. Sadece büyük bir küresel ağa sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda tonlarca diğer uygun performans ve güvenliği artıran özellikler sunar.

Jetpack Site Accelerator kapsamlı bir CDN kullanmaya başlamak için daha basit bir yol sunar. Standart kullanıcılar ve zaten diğer işlevler için Jetpack kullanan kullanıcılar için en iyi seçenek kesinlikle bu olacaktır. Alternatiflere göz atmadan önce ona bir şans verebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yapılmış Yorumlar (3)

Yiğit Yıldız
23 Eylül 2020, 15:17

Hocam yine çok bilgilendirici bir yazı yazmışsınız. Elinize sağlık. Takipteyiz

27 Eylül 2020, 09:25

Teşekkürler Timur. Anladığım kadarıyla yüksek trafiğe sahip sitelerin CDN kullanmaları olmazsa olmaz. Peki sıradan bir blog için CDN kullanmaya gerek var mı sence?

Timur Demir
02 Ekim 2020, 14:50

Siteyi hızlandırması SEO'ya katkısı vs ben çok verim alamadım bugüne kadar CDN'den. 

Yorum Yap