Ziyaretçi Yazarlığı‘nın Bilinmesi Gereken Negatif ve Pozitif Kısımları

Bloglama, büyük anlamları olan bir kelimedir. Bloglama üzerinden çok düşük paralar harcayıp, iyi miktarda kazanç sağlayabileceğinizi söylediğiniz zaman kimse bunu göz ardı edemez. Bloglama geçmiş dönemlerde hobiyken şimdilerde bir tür kariyer kaynağı haline geldi. Bu konuyla ilgili düşüncelerimi  Hayalinizdeki İşi Yakalamak İçin Neden Blog Yazarlığı Yapmalısınız? başlıklı makalede de bahsetmiştim.

Bloglama kimine göre kolay bir işken diğer kişilere göre de tam tersi zor gelebilir. Bana göre çok zor olmayan bir uğraş. En önemli nokta ise her iş, her uğraş gibi devamlılık ve özveri isteyen bir durumdur.

Aslında ne kadar önce başlamış olursak olalım bloglama konusunda her birimiz yeni bir şeyler öğreniriz.

Bloglama konusunda öğreneceğiniz bir diğer gerçek, kendinizi araştırmak ve diğer blog yazarlarıyla etkileşim kurmayı öğrenmektir. Etkileşim kurduktan sonra ziyaretçi yazarlığı yaparak kendinizi tanıtabilirsiniz. Bu etkileşimin faydası sadece ziyaretçi yazarlığı gibi görünmesin bunun yanında tecrübelerinizi birleştirebilir ve daha ileriye dönük bilgi birikimi elde edebilirsiniz.

Ziyaretçi Yazarlığı Öncesinde Sorgulamanız Gerekenler

Kendinize ziyaretçi yazarlığı yapabilecek siteler bulmakta artık pek zorlanmazsınız. İnternette bunlarla ilgili birçok farklı kaynak bulunmaktadır.

Ziyaretçi yazarlığı yapacaksanız bu durumda bir soruya basit bir cevap vermelisiniz. Ziyaretçi yazarlığı yaparken negatif veya pozitif hangi düşünceye sahip oluyorsunuz?

  • Diğer yazarların konuyu beğenmemesi?
  • Yazıyı kaleme alış stiliniz?
  • Görseller?

Ziyaretçi yazarlığının negatif ve pozitif birçok yönü bulunmaktadır. Bunları öğrenmek istiyorsanız yazının devamını okuyabilirsiniz.

  1. Konunun Seçilmesi ve SEO Anahtar Kelimesi

Ziyaretçi yazarlığı yaparken öncelikle ilgi çekici bir başlık seçmeye çalışırız. Ancak seçilecek başlık kadar SEO kısmını da düşünmemiz gerekir. Ancak bunu yaparken genellikle seçtiğimiz anahtar kelimeyi gereksiz yere birçok kez kullanabiliyoruz. Bu hataya düşmemek için yazınızı iyi irdeleyin.

Negatif Düşünmeniz gerekirse:

  • Kişi konuyu beğenmediyse ve konu paylaşılmak için uygun değilse? Bu durumda SEO bir anlam ifade etmez.
  • Yazıda gereksiz anahtar kelimeler bulunuyorsa? Bu durumda konu bir anlam ifade etmez.

Pozitif Olun:

  • Okuyucu çekecek konular seçin ve burada birden fazla anahtar kelimeye yer verin. Ardından, konu ve SEO daha iyi olacaktır ve yazı kabul edilecektir.

  1. Yazının İlk Paragrafını Yazarken

İlk paragraf yazının en önemli kısmıdır çünkü kişi okuduğu ilk paragrafı beğenmezse bu durumda sizi geri çevirecektir. Yazınız yayınlanmış olsa bile okuyucular yazınızı okumadan kapatacaklardır.

Negatif Düşünmeniz gerekirse:

  • Kişi ilk paragrafı beğenmezse ne olur? Bu durumda yazı kabul edilmez.
  • Okuyucu ilk paragrafı beğenmezse ne olur? Bu durumda yazının devamını okunmaz.

Pozitif Olun:

  • İlk paragraf ilginç olmalıdır ve konuyla ilgili birkaç soru içermelidir. Böylece okuyucu yazının devamını okumak için ikna olacaktır. Konuyla ilgili zor kelimelerin tanımlanması yardımıyla yazıyı daha elverişli bir hale dönüştürebilirsiniz. Bu yüzden giriş bölümünü ne kadar güçlü ve akıcı yaparsanız yazınızın kabul edilebilirliği o kadar yüksek olur.

  1. Kısa Olaylar ve Alıntılar Kullanırken

Yazılarınızda konunuzla ilgili kısa hikayeler, örnekler veya alıntılar kullanırsanız bu yazınızı bir adım öne çıkarır ve okuyucunun dikkatini daha iyi toplamasını sağlayabilirsiniz.

Negatif Düşünmeniz gerekirse:

  • Yazıda liste veya alıntılara yer vermezsem ne olur? Bu çok fazla yazınızın değer kaybedeceği bir unsur değildir. Sadece yazınızı daha iyi işlemiş olursunuz ve daha iyi bir sunumla servis edersiniz.

Pozitif Olun:

  • Adım adım yöntemlerden oluşan bir rehber hazırladıysanız bu durumda listeleri kullanın. Bazı ünlü kişilerin sözlerine yer vererek yazıyı daha ilginç kılmaya çalışın. Bu sayede okuyucunun yazıdaki önemli noktaları daha çabuk kavrayabilmesini sağlarsınız.
  1. Kısa veya Uzun Yazılar Yazarken

Bazı kişiler uzun içerikler isterler, bazıları ise kısa içerikler veya orta uzunlukta yazıları isterler. Bu tamamen ziyaretçi yazarlığı yapacağınız yere bağlı bir durumdur.

Negatif Düşünmeniz gerekirse:

  • Kısa bir içerik yazdığınızda ne olur? Çok kısa içeriklerle anlatılmak isteneni tam anlamıyla veremezsiniz.
  • Uzun bir içerik yazdığınızda ne olur? Yazının uzunluğunu tadında bırakırsanız okuyucuları sıkmamış olursunuz.

Pozitif Olun:

  • Ziyaretçi yazarlık yapacağınız yere uygun uzunlukta içerik üretin ve içeriğe önem verin. Kısa veya uzun olması bir anlam ifade etmeden iyi bir biçimde incelenmiş konular herkes tarafından kabul edilebilir.
  1. Tamamlarken

Yazının son kısmı en önemli kısımlardan birisidir çünkü bu kısımda yazının geri kalan kısmında sorduğunuz sorulara cevap vermeniz gerekir. Sonuç kısmında ayrıca okuyucunun yorum yapmasını ve paylaşım yapmasını talep edebilir böylelikle yazınıza daha fazla dönüş alma olasılığınız artar.

Negatif Düşünmeniz gerekirse:

  • Sonuç kısmı iyi veya güçlü olmazsa ne olur? Çok şey kaybedersiniz. Yazınızın ucu açık kalır okuyucuya net mesajı veremezsiniz. Yazarlığınız ile ilgilide okuyucuların aklında soru işareti oluşturabilirsiniz.

Pozitif Olun:

  • Sonuç kısmı iyi değilse bu durumda çok şey kaybedeceğinizi bilin çünkü ziyaretçi yazarlığı yapıyorsunuz ve burada amacınız sitenize trafik almak. Yazıyı bu kısımda iyi bir şekilde sonuçlandırırsanız okuyucular memnun olur, yorum yaparlar veya paylaşımda bulunurlar.

Umarım tüm sorulara cevap verebilirsiniz. Yazıyı okuduktan sonra büyük yerlerde yazamayacağınızı düşünmeyin. Çünkü kötü bir şey ortaya koymuş olsanız bile kendinizi geliştirme şansınız vardır. Yaşamımızı devam ettirdiğimiz sürece ve en önemlisi kendimiz istedikten sonra her konuda gelişime ayak uydurabiliriz. Tek püf noktası istemeniz ve  doğru adımları atmanızdır.

Şimdi sıra sizde:

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorum yaparak aktarın ve eğer yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın.

 

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yapılmış Yorumlar (11)

17 Mayıs 2020, 17:17

Yaptığım bazı istatistikler ve denemelere göre bir ziyaretçi yada konuyu okuyan kişi ilk başta görsele dikkat ediyor. Yani bana göre ilk adım ilginç bir resim seçimi. Fakat diğer yönlere iyi değinmişsiniz. Tebrikler.

Timur Demir
17 Mayıs 2020, 17:17

Evet içeriğimizi hazırlarken gösterdiğimiz o özeni görselleri seçerken de göstermeliyiz. Teşekkür ederim bu arada.

17 Mayıs 2020, 17:17

Bir kaç aydır misafir yazarlığı yapıyorum yani kendi blog sayfamda doğrusu misafir yazar bulmak zor ya da insanlar daha büyük daha adını blog dünyasına duyurmuş siteleri tercih ediyor. Ben başka bloglarda misafir yazar olmak isterim. Bunun içinde çabalıyorum. Fakat kendi blogumda yazması için bir yazar bulamıyorum en büyük sıkıntım da bu. Acaba oluşturduğum misafir yazar sayfası mı ilgi çekici değil. Göz atıp değerlendirirseniz çok sevinirim.

Timur Demir
17 Mayıs 2020, 17:17

Aslında insanlar daha fazla tanınmak için

17 Mayıs 2020, 17:17

Çok teşekkür ederim. Ayrıca Blog yazarlarının bumerang hakkındaki görüşlerini analiz etmek adına bir mim oluşturdum. Sizi de ekledim cevaplarsanız çok sevinirim.

Timur Demir
17 Mayıs 2020, 17:17

Ben teşekkür ederim. Sınav haftasını atlattıktan sonra en kısa sürede cevap vereceğim. İlginiz için teşekkürler.

17 Mayıs 2020, 17:17

Timur bey gece yarısı telefonumdan girerek yazılarınız uzun da olsa okuyorum. Ve Blog hocam kadar başarılı buluyorum. Zaten blog hocamdaki misafir yazınızı da okumuştum. Misafir yazar olup blogum için birşeyler yazar mısınız?

Timur Demir
17 Mayıs 2020, 17:17

Yazmaya çalışırım Ayhan Bey. Şu sıralar sınav haftam dolayısıyla ancak kendime vakit ayırabiliyorum

17 Mayıs 2020, 17:17

İkisinin arasındaki farkı çok net anlatmışsınız . Teşekkürler.

17 Mayıs 2020, 17:17

All in One SEO PACK siteme kurdum iyi ama çok güzel anlatmıssınız sımdı WordPress SEO by Yoast kurup ayarlıcam tesekurler

17 Mayıs 2020, 17:17

Ben daha önce bir sitemde All in One Seo' dan Yoast' a geçtim ve çok pişman oldum. Sitem günlük 200 tekil hit alırken bir anda 20-30 seviyesine geriledi. Ne yaptıysam da eski haline getiremedim. Üstelik bütün makaleleri Seo uyumlu hale getirip yeşil ışığı yakmama rağmen :(

Yorum Yap