Yazma Yeteneğini Geliştirmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Birçok blog yazarı yazarken zorlanır. Yazı fikirleri çok iyi olsa bile uygulama çok kolay olmayabilir. Bu konuda iyi haber ise yazma yeteneğinin mükemmel düzeye ulaştırılabilecek olmasıdır. Motivasyon, disiplin ve öğrenme isteği sayesinde yazım stilinizi iyileştirebilir ve daha etkileyici yazılar yazabilirsiniz.

yazma yetenegi nasıl gelistirilir

Temel Bilgileri Öğrenin

Her yazarın atması gereken ilk adımdır. Eğer yazarlık konusunda iyi olmak istiyorsanız dil bilgisi, yazım kuralları ve noktalama işaretleri konusunda iyi olmalısınız. Daima yazım hatalarını kontrol ederek yazın ve hatalardan kaçınmaya çalışın. Kelime hazinenizi geliştirmek için eş anlamlı sözcüklerden destek alın.

Daima yazıyı yayınlamadan önce tekrardan okuyun. Ancak bu sayede birbirine girmiş kipleri tespit edebilirsiniz. Geniş zaman ve geçmiş zamanı veya gelecek zamanı aynı paragraf içerisinde kullanmak iyi bir fikirmiş gelebilir ancak bunlar okuyucuyu rahatsız eder.

Analiz Yönünüzü Ortaya Çıkarın

Pratik her şeyi mükemmel hale dönüştürür ancak iyi bir yazımın nasıl olduğunu merak ediyorsanız çok kaliteli içeriklere sahip blog adreslerini veya yazarları takip edin. Düzenli olarak okumak yazma yeteneğinizi geliştirir. Size göre aşırı kabiliyetli olan yazarlardan esinlenmekten korkmayın.

Eğer bir blog yazarı olarak özel bir hitap şekline sahip olmak istiyorsanız okunan materyali bölümlere ayırın. Zorlandığınız alanlardaki sitelere özellikle göz atın. Okuyun ve cümle yapılarını, dil bilgisini ve kelime seçimlerini analiz edin. Bu size editörlerin okuyucu ile etkileşim konusunda neler yaptıklarına yönelik izlenimler kazandıracaktır.

Arkadaşlarınızla Yazma Çalışmaları Gerçekleştirin

Yeteneklerini tazelemek isteyen yazarlar için en ideal fikirdir. Yazma çalışmaları oldukça eğlenceli olabilir. Yapıcı eleştiriler ve genel cevaplar ile yazım yeteneğinizin nasıl olduğunu anlayabilirsiniz. Blog yazarları arkadaşlarınız ile bu tür aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer görüşme imkanınız yok ise internet üzerinden yazdığınız makaleleri birbirinize göndererek hatalarınızı bulmaya çalışın.  Yazınızı bir başkasına göstermek ve onun okumasını sağlayarak kontrol ettirmek gerçekten önemlidir. Yazma arkadaşınızın bakış açısı çok daha fazla kişiye hitap edebilmek için önemli bir niteliktir. Eğer yazdığınız yazıyı anlamak çok zor ise ve yapısı çok karmaşık ise arkadaşınızın bunu anlamanızı sağlayacaktır.

Karmaşık Bir Dil Kullanmayın

Fikirlerinizi iletebilmek için basit bir dil kullanın. Unutmayın, yazacağınız ortam bilgiyi hızlıca tüketenlerin bulunduğu ortamdır. Amaca uygun ve hedefe odaklı bir biçimde yazın. Kelimeleri seçerken ileri düzey veya uç kelimeler seçmeye çalışmayın. Yazınız anlaşılmaz olursa kimse onu okumak istemeyecektir.

Hitap ettiğiniz kesimi göz önünde bulundurmayı unutmayın. Bu yüzden ziyaretçilerinizi analiz etmeniz ve bilmeniz bu açıdan da faydalıdır. Kaliteli yazar olmak yazıyı terimlerle, yabancı sözcüklerle boğmak değildir. Yazının ana fikrini en anlaşılır dil ile okuyucuya aktarabilmektir.

Geçmişe Dönün

Bazen kendi dilinizi kontrol etmek ve geçmişteki yazıları incelemek gerekebilir. En baştaki yazılarınızda kurduğunuz cümle yapılarını mevcut zamanla karşılaştırdığınız zaman gelişiminizi rahatlıkla görebilirsiniz. Gelişiminizi görmekten çekinmeyin. Başarımlar konusunda kendinizi tebrik edin çünkü artık iyi bir yazar olma yolundasınız.

İnternet ortamında yazmak bir roman veya hikaye yazmaya benzemez. Blog yazarı olarak yazım trendlerine göz atmak ve yeteneklerinizi en iyi içeriği oluşturacak şekilde geliştirmek konusunda dikkatli olmalısınız.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap