WordPress'e iFrame Kodu Nasıl Eklenir?

İçerik paylaşımı oldukça yaygın bir uygulamadır. Ancak, başka birisi veya bir yer tarafından oluşturulmuş içeriği sitenizde doğrudan yayınlamak yasal sonuçlara neden olabilecektir. Ayrıca, videolar gibi büyük dosyaları barındırmak sitenizin performansına zarar verebilecektir. iFrame tüm bu sorunlara basit bir çözüm sunmaktadır.

Bu yazıda, iFrame'in ne olduğunu ve bunları WordPress sitenizde nasıl kullanacağınıza değineceğim. Dalış yapmaya hazırsanız hemen ilk bölüme göz atmaya başlayabilirsiniz!

iFrame Neden Önemlidir ve Neden Yararlıdır?

Bir iFrame, bir web sayfasını başka bir sayfanın içeriğine yerleştirmek için kullanılan bir yoldur. Bu, HTML etiketleri, harici sayfanın URL'si ve pencerenin sitenizde nasıl görünmesi gerektiğiyle ilgili çeşitli düzenlemeler kullanılarak yapılmaktadır. iFrame'in genellikle yararlı olduğu iki durum bulunmaktadır.

İlki, size ait olmayan içeriği paylaşmak istediğinizde ortaya çıkmaktadır. Çoğu durumda, içeriği bir iFrame yoluyla gömmek telif hakkı ihlali sayılmamaktadır. Bu nedenle, genellikle diğer seçeneklerden daha yasal ve daha etik bir paylaşım yöntemidir. Ek olarak, bir iFrame içindeki koda doğrudan erişim şansı bulunmamaktadır. Bu, sitenize gelen ziyaretçinin söz konusu içeriği kopyalayarak başka yerde paylaşamayacağı anlamına gelmektedir.

iFrame'i kullanmak isteyebileceğiniz ikinci neden, video, ses ve hatta görüntüler gibi büyük dosyaları paylaşmak şeklindedir. YouTube burada mükemmel bir örnektir. Bir iFrame ile, bir dosyanın içeriğini WordPress Ortam Kütüphanesi'nde barındırmanıza gerek kalmadan sitenizde görüntüleyebilirsiniz. Bu çok önemlidir. Çünkü bu tür medya dosyaları genellikle önemli miktarda depolama alanı kaplamaktadırlar. Bu durum sitenizin yavaşlaması anlamına gelebilecektir.

Videolarınızı YouTube gibi bir platformda barındırarak ve onları iFrame ile WordPress sitenize yerleştirerek, onları doğrudan sitenize yüklemenin sakıncalarını önleyebilirsiniz. Bu teknik sizi online topluluğun daha etik bir üyesi olmanıza ve sitenizi hızlı ve kullanımı kolay tutmanıza yardımcı olabilecek bir durumdur.

WordPress ile iFrame Nasıl Kullanılır?

1. WordPress'e Elle iFrame Eklemek

Bir sayfaya iFrame eklemek için temel kod oldukça basittir. Tek ihtiyacınız olan HTML etiketlerinin açılması ve kapanması ve gömmek istediğiniz web sayfasının URL'sidir:

<iframe src="timurdemir.com.tr"></iframe>

Kaynak URL'yle ilgili olarak not edilmesi gereken birkaç sınırlama vardır. Öncelikle, iFrame yalnızca sizinkiyle aynı HTTP çeşidini kullanmalıdır. Başka bir ifadeyle, siteniz HTTPS kullanıyorsa, yalnızca diğer HTTPS sitelerinden içerik ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde eğer HTTP kullanıyorsanız, sadece HTTP kullanan URL'leri içerik olarak ekleyebilirsiniz.

Ek olarak, Facebook ve YouTube gibi bazı popüler bu tür elle iFrame yerleştirmeyi devre dışı bırakmışlardır. iFrame yerleştirmesine izin vermeyen bir siteden bir sayfa görüntülemeye çalışmak tarayıcı penceresinde bir hata görünmesine neden olacaktır.

Bu yöntemi kullanabiliyorsanız, iFrame'lerinizi sitenizin gereksinimlerini karşılayacak şekilde özelleştirme şansına sahip olacağınızı bilmelisiniz. iFrame parametrelerinin kullanıldığı yer burasıdır. En sık kullanılanlardan bazıları şu şekildedir:

  • Width: Bu parametre, iFrame için piksel cinsinden belirli bir genişlik belirlemenizi sağlayacaktır.
  • Height: Bu parametre, iFrame için piksel cinsinden belirli bir yükseklik belirlemenizi sağlayacaktır.
  • Allow: Bu parametre ile tam ekran görüntüleme gibi belirli varsayılan davranışları veya özellikleri ayarlayabilirsiniz.
  • Importance: Bir iFrame'in ne zaman yükleneceğini belirtmek için bu parametreyi kullanabilirsiniz.

Örneğin, web sayfasının geri kalanından sonra indirilecek şekilde ayarlanmış, tam ekran görüntülemesi etkinleştirilmiş ve 900 x 700 piksel pencere büyüklüğünde bir iFrame için kod aşağıdaki şekilde görünecektir:

<iframe src="timurdemir.com.tr" width="900" height="700" allow="fullscreen"></iframe>

Kullanmayı düşünebileceğiniz başka parametreler de vardır. Ancak, yukarıda listelenen parametreler YouTube videolarını veya sitenizdeki diğer içerikleri paylaşmak için temel iFrame oluşturmanıza olanak sağlayacaklardır.

2. iFrame Oluşturmak İçin Embed Kodlarının Kullanmak

Bazı siteler, içeriklerini doğrudan iFrame ile ekleme konusunda çeşitli katı kurallara sahiptirler. Bu, Facebook gönderileri veya YouTube videoları gibi belirli içerik türlerini kullanmayı zorlaştırmaktadır. Ancak bu durum söz konusu kaynaklardan gelen içerikleri iFrame ile gösteremeyeceğiniz anlamına gelmemektedir.

Aksine, bunu yapmak için sadece gerekli embed kodlarına erişmek zorundasınız. Bunun YouTube'da nasıl çalıştığına bir örnekle göz atabiliriz. Kendinize veya bir başkasına ait YouTube videosuna gidin. Video oynatıcının altında bir Paylaş düğmesi yer alacaktır.

Buna bastığınız zaman karşınıza çeşitli paylaşım seçenekleri çıkacaktır. Bunlardan birisi Embed adını taşıyan paylaşım şeklidir.

Embed seçeneğini seçtiğini zaman YouTube, videoyu bir iFrame'e eklemek için kullanabileceğiniz HTML pasajını gösterecektir. Bu pasajda isterseniz kopyalayıp kullanabileceğiniz bazı iFrame parametreleri yer alacaktır. Dilerseniz bunun yerine kaynak URL'yi kopyalamayı da seçebilirsiniz.

Embed kodunu kullandığınız zaman standart URL'yi kullanmaya çalıştığınız zaman aldığınız hata ile karşılaşmazsınız. Bir sayfaya veya yazıya bu kodu ekleyebilmek için Metin/HTML kısmında ekleme yapmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Benzer bir işlemi, bir Facebook gönderisini sitenize yerleştirmek için de kullanabilirsiniz. Paylaşmak istediğiniz yayına gidin ve yazınızın sağ üst köşesindeki üç nokta simgesine tıklayın. Ardından Embed seçeneğini seçin.

Bunu yaptığınız zaman karşınıza tıpkı YouTube videosunda olduğu gibi bir kod çıkacaktır. Bu kodu kullanarak gönderiyi kolayca bir sayfaya veya yazıya ekleyebilirsiniz.

LinkedIn, Instagram ve Twitter gibi birçok popüler sosyal medya sitesi gönderileri için embed kodları sunmaktadır. Bir sosyal medya paylaşımına kendi sitenizde yer vermek istiyorsanız bu özelliklerden faydalanmayı düşünebilirsiniz.

3. Eklenti Kullanarak WordPress'e iFrame Ekleme

WordPress geliştiricileri her zaman eklentileri kullanarak iFrame eklemek gibi işleri basitleştirmek için çaba göstermektedirler. Sitenize harici içerik yerleştirmek sık sık yapmak istediğiniz bir şeyse bu durumda göz önünde bulundurmanız gereken önemli seçenekler vardır. Bunlardan ilki iFrame adını taşıyan eklentidir.

Bu eklenti, kısa kodları kullanarak WordPress sitenize iFrame eklemenizi sağlamaktadır. HTML yoluyla bir iFrame'i elle eklerler yaptığınız gibi aynı parametreleri belirleyebilirsiniz. Ancak, doğrudan sayfalarınızın koduyla başa çıkma konusunda endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur.

Alternatif olarak Advanced iFrame adını taşıyan eklentiyi kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu eklenti sitenize kısa kodlar kullanarak iFrame eklemenizi sağlamaktadır. Bununla birlikte, diğer kullanıcıların izniniz olmadan iFrame'leri embed olarak kullanmalarını sağlayan güvenlik kodları, özel stil seçenekleri ve daha fazlası gibi bazı ek özelliklere sahiptir.

20$ karşılığında altı aylığına Advanced iFrame Pro lisansına geçiş yapabilirsiniz. Bu sürüm, esnek iFrame üretmenizi sağlayacak ve yakınlaştırma işlevi ile Lazy Loading özelliği sunacaktır. Sitenizde iFrame'i ne sıklıkla kullanmak istediğinize bağlı olarak bu seçenekler premium bir eklenti kullanmanızı gerektirebilecektir.

Sonuç

Sitenizi iyi bir durumda tutmak ve yasalara uygun olmasını sağlamak her zaman önemlidir. iFrame, başkalarının içeriğini etik bir şekilde paylaşmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda videolarınızı ve ses dosyalarınızı sitenizde barındırmanıza gerek kalmadan görüntüleyebilmenizi sağlayacaktır. Bu yazıda, iFrame'i WordPress ile kullanmanın üç yöntemine değindim ve umarım bunlar size yardımcı olacaktır.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap