SEO Analizi: En İyi 7 Ücretsiz SEO Analizi Aracı

Bu günlerde hemen hemen her marka erişim durumunu yükseltmek ve online ürün satmak için dijital pazarlama ve sosyal medyaya çok yatırım yapmaktadır. Şirketlerin büyük bir kısmı kendi pazarlama ekiplerini oluşturmakta, bazıları ise SEO ajansları gibi dış kaynaklardan yararlanmaktadırlar.

SEO, büyük arama motorlarında sitenizi popülerleştirmek ve anahtar kelimeler için sıralamalar elde etmek için hayati bir role sahiptir. Genel olarak sitenizde durumun ne olduğunu anlamak için bir SEO analizi yapmanız gerekecektir. Dürüst olmak gerekirse kapsamlı bir SEO analizi maliyetli bir iştir.

SEO analizi yaparken her şeyi elle yapmaya çalışmak süreci aşırı yavaşlatır. Kişisel bir siteniz varsa ve kendi başınıza SEO yapıyorsanız büyük araçlara yatırım yapmak cebinizi biraz yakacaktır. Bunun yerine ücretsiz bazı araçları kullanmanızı önereceğim. Aynı zamanda bu araçların neler olduğunu sizlerle paylaşacağım.

SEOptimer

SEOptimer kesinlikle kullanmanız gereken ilk ücretsiz SEO analizi aracıdır. Basit bir biçimde sitenizin bağlantısı araca koyup analiz etmeye başlamalısınız. Yaklaşık 1 dakika içerisinde raporunuz elinize ulaşacaktır. SEOptimer tarafından oluşturulan rapor 5 farklı başlıkta ele alınır:

  • SEO: Raporun bu kısmı site içi SEO çabanızın ne durumda olduğunu gösterecektir. Buradan iyi bir skor alırsanız sitenizin SEO çabası anlamında iyi bir durumda olduğundan emin olabilirsiniz. Elbette verilerin daha çok site içi SEO için geçerli olduğunu unutmamalısınız.
  • Kullanılabilirlik: Raporun bu kısmı sitenizin cihazlar arası kullanılabilirlik durumunu gösterir. Mobilin oldukça önemli olduğu bu dönemlerde kullanılabilirlik açısından sitenizin bir probleminin olmaması gerekir.
  • Performans: Raporun bu kısmı sitenizin hızıyla ilgilidir. Sitenizin yüklenme hızı ile ilgili detaylı rapora burada ulaşabilirsiniz. Sitenizin önerilen hızlarda olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Sosyal: Adından anlaşılabileceği üzere sitenizin sosyal bağlantılarını inceleyen bir durumdur. Bu kısmı sorunlu bulduğumu söyleyebilirim. Zira herhangi bir sosyal ağda hesabınız yoksa araç bunu eksiklik olarak görmektedir.
  • Güvenlik: Sitenizin SSL durumu, HTTPS kullanımı, zararlı yazılımlara karşı durumu gibi çok çeşitli kontrolleri içeren bölümdür. Bu bölümde sitenizde herhangi bir güvenlik probleminin olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Bu araç ihtiyacınız olan hemen hemen tüm bilgileri size sunacak ve site içi SEO çalışmalarınıza nereden başlamanız gerektiğini gösterecektir. Aracın sunmuş olduğu rapor doğrultusunda SEO çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Böylece site içi SEO konusunda takip edeceğiniz bir yol haritasına sahip olmuş olursunuz.

SEO Analyzer

Dijital pazarlama denildiğinde akıllara ilk gelen isimlerden birisi olan Neil Patel tarafından geliştirilmiş SEO Analyzer sayesinde sitenizi kapsamlı bir SEO analizine tabi tutabilirsiniz. Araçtan yaklaşık 1-2 dakika içerisinde sonuç alabilirsiniz. Daha sonra elde ettiğiniz sonuçları değerlendirmeye başlayabilirsiniz.

Aracın ilk kısmında site içi SEO skorunuzu, organik aylık trafik miktarınızı, organik anahtar kelime miktarınızı ve toplam elde ettiğiniz link sayısını görürsünüz. İkinci kısımda sie sitenizin sağlık durumuyla ilgili bir özet sunulur. Kritik hatalar varsa bunlar gösterilir ve aynı zamanda aracın sunduğu tavsiyelere yer verilir.

Raporun üçüncü kısmı site hızıyla ilgilidir. Site hızını masaüstü ve mobil olmak üzere iki şekilde incelenmektedir. Son bölüm ise SEO açısından sorun olan kısımları gösterir. Sitenizde yer alan bu sorunları çözerek sitenizin SEO sağlığını daha iyi duruma getirebilirsiniz.

Sitechecker

Sitechecker oldukça modern görünüme sahip araçlardan biridir. Ücretsiz versiyonu sitenizde yer alan sayfa sayısından bağımsız olarak maksimum 150 sayfayı taramaktadır. Dolayısıyla sitenizde çok fazla sayfa varsa bu araçtan kısmi bilgi alabileceğinizi bilmelisiniz.

  • Kritik Hatalar: Bu kısım sitenizde yer alan genel SEO performansını etkileyen en önemli detayları içeren kısımdır. Bir başka ifadeyle burada gösterilen hataları en kısa sürede düzeltmeniz gerekmektedir. Bu sayede sitenizin daha iyi bir SEO performansına sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Uyarılar: SEO açısından daha az etkiye sahip etkenlerdir. Burada belirtilen hataları çözüme kavuşturmanız önemlidir. Ancak acele etmenize gerek yoktur. Bu hataları düzelttiğiniz zaman SEO performansınız üzerinde az bir etki sağlamış olursunuz.
  • Bildirimler: SEO açısından pek değerli olmayan ama sitede hala bir eksikli olarak görülebilecek hataları kapsar. Bu hataların düzeltilmesi şart değildir. Hatta bunları düzeltmek dahi istemeyebilirsiniz. Ancak buradaki hataları düzeltirseniz sizin için çok daha iyi olacaktır.

Raporun son kısmında ise sitenizde yer alan hatalara yer verilmiştir. Burada hataları tek tek kontrol edebilir ve onları düzeltebilirsiniz. Ücretsiz planda hataların sadece bir kısmını görebileceğinizi unutmayın. Görünen hataları düzelttikten sonra tekrar tarama yapmayı ihmal etmemelisiniz.

WooRank

WooRank, SEO analizi denildiğinde akıllara gelebilecek ilk araçlardan biridir. Aracın en önemli yönü site içi ve site dışı olmak üzere iki ana bölüme yönelik veriler sunmasıdır. Bu sayede sadece site içi çalışmalarla sınırlı kalmazsınız. Aynı zamanda site dışı çalışmalara da göz atabilirsiniz.

  • Site İçi: İçerik, dizine eklenme durumu, mobil performans, yapılandırılmış veriler, güvenlik, site hızı gibi performans verileri, kullanılan teknolojiler, markalaşma durumu ve alan adı analizi gibi verileri bu kısımda bulabilirsiniz. Bunların her birisi site içi SEO açısından sitenizin durumunu gösterecektir.
  • Site Dışı: Elde edilen bağlantılar, trafik miktarı, Google Analytics verileri, yerel veriler, sosyal profiller, Facebook etkileşimi ve anahtar kelimeler gibi verilere buradan erişebilirsiniz. Bu veriler site dışı SEO açısından önemlidirler. Ancak ücretsiz SEO analizinde bu verilerin bazılarına ulaşamazsınız.

WooRank oldukça faydalı bir araçtır. Ücretsiz olarak sunmuş olduğu rapordan siteniz hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte sitenizdeki problemlerin genel olarak ne yönde olduğunu görebilirsiniz. Ancak onlar hakkında çok fazla detay edinemezsiniz. Bu aracı diğer araçlarla birlikte kullanmaya çalışmalısınız.

SEO Site Checkup

SEO Site Checkup diğer araçlara göre basit görünen bir araçtır. Buna rağmen siteniz ile ilgili çok fazla bilgi sunabilme potansiyeline sahiptir. Buradaki raporu dilerseniz PDF olarak indirebilir ve daha sonra üzerinde tartışmayı düşünebilirsiniz. Ekip olarak çalışıyorsanız bu sizin için çok faydalı olacaktır.

  • Genel Bakış: İlk karşınıza çıkacak kısımdır. Burada sitenizde yapılan tarama sonucunda doğru görülen yerleri, hataları ve uyarıları görebilirsiniz. Tüm detayları ise raporun diğer bölümlerinden öğrenebilirsiniz.
  • Genel SEO: Site içi SEO çalışmanız için ilk göz atmanız gereken bölümdür. Meta başlıklar, meta açıklamalar, anahtar kelime kullanımı, başlık etiketleri, site haritaları ve dahasını bu kısımda bulabilirsiniz.
  • Hız: Adından anlaşılabileceği üzere sitenizin hızıyla alakalı bölümdür. Burada sitenizin hızına katkı sağlayan kısımları ve aynı zamanda sitenizin yüklenme süresine etki eden kısımları bulabilirsiniz.
  • Güvenlik: Güvenlik ile ilgili çeşitli kontrol başlıklarına buradan ulaşabilirsiniz. Bir SSL kullanıyorsanız buradaki alanlarda testi başarıyla geçmiş olacağınızı unutmamalısınız. Ayrıca bazı maddelerin kullandığınız sunucuya göre farklı sonuçlar göstermesi mümkündür.
  • Mobil Kullanılabilirlik: Mobil kullanılabilirlik konusunda ufak detayların yer aldığı kısımdır. Bu kısımdaki verilerin az olduğunu söyleyebilirim. Diğer araçlardan daha fazla bilgi edinebileceğini söyleyebilirim.
  • Gelişmiş SEO: Gelişmiş SEO yeni başlayanlar için kafa karışıklığı yaratabilecek bir bölüm gibi gözükebilir. Burada yapısal veriler, noindex, canonical ve nofollow gibi etiketlerle ilgili verilere buradan ulaşabilirsiniz.

SEO Site Checkup aracının diğer araçlara göre belirli bir avantajının olduğunu söyleyemem. Ancak ekstra kontrol yapmak isterseniz olumlu bir araç olduğunu söyleyebilirim. SEO analizi sürecinde tek bir araca bağlı kalmanın doğru olmadığını unutmamalısınız.

Rank Math SEO Analyzer

RankMath, SEO dünyasında yeni bir oyuncu. Aslında kendisi WordPress için geliştirilmiş bir SEO eklentisi olarak ön plana çıkmaktadır. Ancak aracın kullanıcılara sunmuş olduğu oldukça hızlı bir biçimde çalışan bir SEO analiz aracı vardır. Bu aracı kullanarak saniyeler içerisinde SEO analizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Temel SEO: Bu bölümde sitenizin temel SEO nitelikleri konusunda bilgi sahibi olabileceksiniz. Anahtar kelimeler, SEO açıklaması, H1 etiketi, H2 etiketleri ve SEO başlığı gibi nitelikleri burada bulabileceksiniz. İlk başta sitenizin bu kısımlarını düzeltmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
  • Gelişmiş SEO: Bu kısım biraz daha gelişmiş SEO ayarlarıyla ilgilidir. Canonical etiketi, noindex etiketi, OpenGraph kullanımı ve yapılandırılmış verilerle ilgili bilgilere buradan erişebilirsiniz.
  • Performans: Adından anlaşılabileceği gibi sitenizin yanıt verme süresi, CSS dosyası, JavaScript dosyası gibi nitelikleri inceler. Sitenizde herhangi bir optimizasyon eklentisi kullanmadıysanız bu kısmın sorunlu olabileceğinizi bilmelisiniz.
  • Güvenlik: Siteniz ile ilgili basit güvenlik durumlarının kontrol edildiği yerdir. Burada siteniz ile ilgisi olan çeşitli güvenlik durumlarını inceleyebilir ve gerekli düzeltmeleri yapmayı düşünebilirsiniz.

RankMath aracını tek başına kullanmanızı önermem. Mutlaka onu bir veya birkaç SEO analiz aracıyla bir arada kullanmalısınız. Böylece en doğru verileri en hızlı bir şekilde elde etmeyi başarabilirsiniz. Bu biraz yüzeysel bir analiz yapar dolayısıyla daha fazla bilgi için diğer araçlara gitmeyi düşünebilirsiniz.

Seobility.net

Seobility.net tarafından sunulan ücretsiz SEO analiz aracını bir destekleyici araç olarak kullanmak çok daha doğrudur. SEO analizini yaparken burada çok fazla bilgi bulabileceğinizi söyleyebilirim. Diğer pek çok araçta bulabileceğiniz verilerin biraz daha kapsamlı haliyle karşılaşabilirsiniz.

Aracın ilk kısmında SEO analizi sonrasında geliştirmeniz gereken kısımlarla ilgili bilgiler alırsınız. Örneğin, sayfanızın yüklenme süresini iyileştirme önerisi burada yer alacak önemli bir öneridir. Ondan sonraki bölümde ise meta özellikleriyle ilgili bilgiler edinebilirsiniz.

Karşınıza çıkacak üçüncü bölüm sayfa kalitesiyle ilgili olacaktır. Burada içerik, mobil optimize çalışmaları, etiketler, görsel SEO, sosyal ağlar, yapılandırılmış veriler ve HTTPS konusunda çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca sayfanızda yer alan medya ögelerinin bir listesini görebilirsiniz.

Dördüncü bölüm sayfa yapısıyla ilgilidir. Burada H1, H2 etiketleri ile ilgili bilgiler edinebileceksiniz. Bir sonraki bölüm ise link yapısıyla ilgilidir. Sayfanın dahili linkleri ve harici linkleriyle ilgili bilgi edinmiş olursunuz. Aynı zamanda sayfada yer alan linklerin bir listesini görebilirsiniz.

Sonuç

Bir SEO analizi, arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralama potansiyelinizi geliştirmek için sitenizdeki tüm fırsatlara ışık tutar. Sitenizi denetlemeyi ve arama motoru botları için nerede optimize edebileceğinizi belirlemeyi içerir. Bir SEO analizi ile SEO stratejinizin hangi yönlerinin çalıştığını ve sitenizin sıralamasını yükseltmenizi engelleyen en büyük engellerin neler olduğunu bulabilirsiniz.

Bir SEO analizinden elde ettiğiniz bilgiler, ziyaretçilere daha iyi bir deneyim sunmak için sitenizin içeriğini ve teknik yönlerini iyileştirebilecek olduğunuz yere yön verir. Basitçe söylemek gerekirse, bir SEO analizi daha üst sıralarda yer almanız, erişimini genişletmeniz, trafiği artırmanız ve iş hedeflerine ulaşmanız için bir zorunluluktur.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap