Dikkat Etmeniz Gereken Blog Hataları

Bloglama eğlenceli bir iştir ve bu uğraş sırasında birçok farklı tecrübeye sahip olarak deneyimli bir yazar olabilirsiniz veya başkalarını bu yönde teşvik edebilirsiniz.

Tecrübeli blog yazarları bazı hatalardan uzak durmayı başarabilirler ancak yeni blog yazarları genellikle birbirinden farklı hatalar yapabilirler. Bu hatalar genel anlamda iyi bir blog yazısı oluşturmak için sizi yavaşlatabilir.

Başarılı bir blog yazarı olmayı kim istemez değil mi? Öyleyse ilk adımımızı aşağıdaki anlatacağım hataları yapmamaya dikkat ederek atalım. Yazacaklarım genel olarak bloglamaya yeni başlamış kişiler için gözükebilir ama tüm blog yazarlarını da ilgilendirecek ana başlıkları anlatmaya özen göstereceğim.

blog hatalari ve cozumleri

Blog Hataları

Nitelik Yerine Niceliği Tercih Etmek

Bu sıkça yapılan bir bloglama hatasıdır. Yeni başlayan kişiler genelde günlük olarak bir şeyler yazmaya çalışırlar ve bunların niteliğini göz ardı ederler. Bu büyük bir bloglama hatasıdır.

Blog adresinizi kitleler ve arama motorları için güncel tutmak istiyorsanız haftalık olarak yayınlanacak sabit bir yazı sayısı belirleyebilirsiniz. Teoride bu size bir takım niceliksel nitelikler kazandırabilir ancak karşılığında kaliteden ödün veriyor olabilirsiniz. Daha basit söylemle anlatacak olursam, takviminizde haftalık yedi adet içerik girme planı yapmış olabilirsiniz. Evet, her gün bir içerik girmek blogunuz için faydalı bir durumdur ama burada sayıdan çok yazılarınızın niteliğine bir başka deyişle kalitesine bakmalısınız. Her gün bir içerik girmek sizi kaliteden uzaklaştırıyorsa haftalık yazı adetinizi daha aşağıya çekerek kaliteyi ön plana çıkarabilirsiniz.

Bu nedenle kitlenize herhangi bir değer katmayan yazılar paylaşmayın. Kitlenize değer katmayacak yazılar zaman kaybı olacaktır. İyi yazılmış bir yazı, iyi olmayan on adet yazıdan çok daha değerlidir.

Konudan Konuya Atlamak

Birden fazla konuya el atmak çok sayıda kişiye ulaşmak için bir yöntem olarak görülebilir ancak bu yapılan büyük bir yanlıştır. Ne kadar fazla başlığa el atarsanız blog adresinizin çekiciliği bir o kadar azabilir ve kitlenizi rahatsız edebilirsiniz. Diğer yazılarımda da sürekli vurguladığım Niş odaklı blog kavramı işte burada devreye giriyor. Bugün sağlık ile ilgili bir makale yazıyorsanız, yarın ise siyasete atlarsanız bu kitleniz tarafından pek hoş karşılanmaz ve kafalarını karıştırmış olursunuz.

Daima ilgi duyduğunuz birkaç konuyu seçerek bunlara sadık kalmaya çalışın.

Tutarlı Olmamak

Tutarsız bir blog yazarı olmak yapılabilecek diğer bir hatadır. Başarılı bir blog yazarı olmayı istiyorsanız oldukça tutarlı olmalısınız. Bloglama alanında tutarsızlık okuyucuların sizi bulmasını zorlaştırmakla kalmaz aynı zamanda arama motorlarının sizi unutmasına neden olur. Blog adresiniz güncel değilse sizi kim ziyaret etmek ister? İnsanlar güncel olmayan adresleri ziyaret etmekten hoşlanmazlar. Güncel kalıp tutarlı olmak istiyorsanız kendinize bir takvim oluşturmalı ve ona sadık kalmalısınız.

blog hatalari nelerdir

Google İçin Yazmak

Sadece arama motorları için mi yazıyorsunuz? Eğer durum böyleyse kitlenin sadakatini kaybedersiniz. Sadece arama motorları için yazarak zaman kaybından başka bir şey elde edemezsiniz. Okuyucularınız arama motorlarının yakalaması gereken kelimelerle dolu yazıları okumazlar.

Kitleye öncelik verin ve onlar için yazmaya çalışın. Anahtar kelime odaklı yazmaya çalışarak sahip olduğunuz yaratıcılığı öldürmeyin.

Kişisellikten Uzak Durmamak

Sık sık kendiniz için bir şeyler yazmak yapılan diğer bir hatadır. Yazılarınıza biraz kişisellik katmak sorun değildir ancak aşırıya kaçmaktan uzak durmalısınız.

Okuyucular sizin başınıza gelen şeyleri okumak istemezler. Onlar kullanışlı bilginin peşindedirler. Nişinize odaklanın ve eğer aktardığınız bilgi ile alakalı kendi tecrübeleriniz var ise bunu yazıya aktarın.

Anlaşılabilir Dil Kullanmamak

Yazılarınız karmaşık veya ağır bir dille yazılmışsa bu sizin için pek iyi olmayacaktır. Kelimelere yeni anlamlar katmaktan uzak durmalı ve sade bir dil kullanmayı tercih etmelisiniz.

Yazıyı Aceleyle Düzenlemek

Bu blog yazarlarının sıkça yaptığı hatalardan birisidir. Yazıyı hızlı bir biçimde düzenlerseniz hata yapma şansınız yüksek olacaktır. Sonuç olarak ortaya çıkardığınız yazı istediğiniz şekilde olmayabilir. Yazınızı kontrol amaçlı tekrar gözden geçirirken nelere dikkat etmelisiniz? Yazınızın akıcılığını tekrar gözden geçirmelisiniz. Böylece uygunsuz kısımları daha net görürsünüz ve o kısımları yazınızdan çıkarırsınız. Diğer bir kontrol etmeniz gereken unsur ise uzun cümlelerdir. Yazınızı uzun göstermek için gereksiz kullanılmış kelimelerden ve uzun cümlelerden uzuk durun. Eğer yazınızda bu tür şeyler var ise derhal uzun cümleleri kısaltın. Son olarak kontrol etmeniz gereken unsur yazım hatalarınızı kontrol etmektir. Yazım hatalarıyla dolu bir yazıyı kimse okumak istemez. Şahsen ben istemezdim.

Bu yüzden düzenlemeye ne kadar fazla vakit ayırırsanız yazılarınız bir o kadar daha okunur olacaktır. İletmek istediğiniz mesaj daha açık olacaktır ve kitleniz bundan memnuniyet duyacaktır.

İlginizi çekebilecek diğer bir yazı: https://timurdemir.com.tr/blog-adresinize-zarar-verebilecek-hatalar/

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yapılmış Yorumlar (4)

Kadir Aykır
17 Mayıs 2020, 17:17

Güzel bir derleme olmuş

Ramiz TAYFUR
17 Mayıs 2020, 17:17

Yararlı bir içerik bende derleyerek bununla alakalı bir yazı yazabilirim aslında. Blogger olmak kolay görünen zor bir iş. İşin içerik olunca yazmak için konu bulmak kolay olmuyor. Bu işi zevkle ve beklentisiz yapmak gerekiyor yoksa pekte bir sonuç vermiyor.

elif özgen
17 Mayıs 2020, 17:17

Bende yeni yeni blog yazmaya başladım gerçekten acemi bloggerlar için çok yarar teşekkürler ^^

Merve Can
17 Mayıs 2020, 17:17

Blogum da her türlü konu hakkında yazıyorudum

Yorum Yap