CDN Nedir? Blog Hızı Optimizasyonu İçin Önemi

CDN nedir ve etrafta birçok farklı web performansı optimizasyon aracı varken neden bunu kullanmalıyım? W3 Total Cache gibi eklentiler hızı ve WordPress indirme süresini hızlandırdığı halde neden blog hızı optimizasyonu için bir içerik dağıtım ağı kullanmalıyım?

cdn

Düşük yüklenme ve açılma sürelerine sahip sitelerin göreceli olarak daha yüksek hemen çıkma oranlarına sahip olduğu görülmektedir. Bu sadece potansiyel ziyaretçiler kaybettiğiniz anlamına gelmiyor aynı zamanda sıralamanız da bundan etkilenmektedir. Hemen çıkma oranı Google'ın sıralama faktörlerinden birisidir. Kimse yavaş açılan bir siteden hoşlanmaz bu nedenle CDN'i tartışmak ve bunun size gerçekten yardımcı olup olmadığını ortaya koymak gerekmektedir.

CDN Nedir?

CDN, Content Distribution Network yani İçerik Dağıtım Ağı yerine kullanılan kelimedir ve sabit içeriğin depolanması ve tedarik edilmesiyle ilgidir. Sabit içerik CSS dosyaları, resimler ve diğer medya ürünleri, Flash, JavaScript gibi unsurlardan oluşur. Kısacası bir sayfa açıldığı zaman çağrılan veridir.

Bir kişi blog adresinizi ziyaret ettiği zaman sabit içerikleri sitenin sunucusundan çağırır ve bu sunucu neredeyse ona göre değişiklik gösterir. Sunucu İstanbul'da ise buna Kore'den erişecek adam sıkıntı yaşayacaktır.

Bir CDN, internet ortamında çeşitli coğrafi bölgelerde yer alan veri merkezlerinde yer alan bir sunucu ağı anlamına gelir. Sabit içeriğiniz bu ağdaki her sunucuda saklanır ve kullanıcının yakınında olan sunuculardan çağrılır. Bu nedenle en geniş ağın en etkili CDN olduğunu söylemek mümkündür.

Gecikmeyi Düşürme Görevi Görür

Bu sistem gecikme süresini önemli ölçüde düşürmektedir. Sunucunun isteği aldığı, işleme koyduğu ve daha sonra sayfa kaynağını sunduğu işlemler bütünü gecikme süresi olarak ele alınır. Bir sayfada ne kadar fazla nesne varsa gecikme süresi o kadar fazla olacaktır. Her bir nesne sunucuya ayrı ayrı istekler gönderir. Dolu sayfalar bu nedenden ötürü basit sayfalara göre daha geç açılırlar.

Siteniz veya blog adresiniz hızlı bir biçimde yüklenmez çünkü CDN olmadan site hızlı açılmayacaktır. Bununla birlikte ana sunucu yaşadığınız noktadan ne kadar uzaktaysa açılış süresi o kadar yavaş olacaktır.

Gecikme 100 ms. ile 3 saniye arasında herhangi bir değer olabilmektedir. Genelde mobil cihazlardan sitelerin yüklenme süresi çok daha fazla olmaktadır. Bunu göz önünde bulundurursanız site hızını etkileyen faktörleri görmüş olursunuz ve bu faktör en önemlilerinden birisidir.

cdn nedir

Web Performans Optimizasyonu iletilen paketlerle ilgilidir ve bunlar gecikme süresini düşürmek ile ilgili olabilirler. Sıkıştırma paket boyutunu düşürdüğü gibi önbelleğe alınma işlemi sayesinde sabit içeriğin sayfada daha hızlı bir biçimde gösterilmesini sağlar. Ancak bunların hiçbirisi CDN ihtiyacını karşılamaz.

CDN kullanıldığı zaman sağlanacak bir diğer avantaj ise çökmeler durumunda bile siteyi erişilebilir kılacak olmasıdır. Bilgiler diğer ağlarda saklı olacağı için içeriğe erişim sürecektir.

CDN Seçimi Önemli Midir?

Kesinlikle evet. Hepsi aynı değildir. Sizin için en iyi olanı bulmak için size en yakın olan sunucuyu bulmalısınız.

Bununla birlikte "bandwidth" ve internet bağlantısı hızı da önemli bir konudur. Ne kadar yüksek bant genişliğine sahip olursanız ağınızın kapasitesi bir o kadar yüksek olacaktır. Bununla birlikte kullanıcı sayısı tarafından etkilenen gecikme daha az olacaktır.

Hız ne kadar yüksek olursa gecikme o kadar az olacaktır çünkü sabit veri isteklerinin sunucuya ulaşması ve verinin geri dönmesi için gereken süre bir o kadar az olacaktır. Ancak, bunların hiçbirisi CDN kullanımının avantajları arasında yer almayacaktır çünkü ortalama hız artışı daima aynı olacaktır. Blog hızı optimizasyonu bant genişliği veya internet hızıyla etkilenmeyecektir.

CDN sistemleri genellikle masaüstü cihazlar kadar mobil cihazlarda da etkili olmaktadır ancak avantajları masaüstü cihazlarda görüldüğü kadar belirgin olmayacaktır.

Hız artışları belirgin şekilde fazla olsa bile herkesin bu hizmete ihtiyacı yoktur. Eğer sahip olduğunuz sunucunun yakınlarında yaşıyorsanız bu durumda bu hizmete ihtiyacınız yok demektir. WordPress yüklü sitenin sunucusundan ne kadar uzaktaysanız bu hizmetten alacağınız verim bir o kadar fazla olacaktır.

Aynı zamanda unutmayın, içerik dağıtım ağı sadece hız problemini çözer ve sabit içerikle ilgili gecikmeyle ilgilidir. Dinamik içeriklerde işe yarıyor olsa bile asıl fonksiyonu bu değildir. Ön planda çalışan işlemler ve üçüncü parti içerikler CDN tarafından etkilenmezler. Bu nedenle çoğu zaman web performans optaimizasyonu veya W3 önbelllekleme ile birlikte kullanılması önerilir.

 

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yapılmış Yorumlar (5)

17 Mayıs 2020, 17:17

Bu konuda gerçekten bilgi eksikliğim var. Yani özet olarak şunu sormak istiyorum: Benim sunucum İngiltere lokasyonlu. Yayın yaptığım ve yoğun ziyaretçi girişine sahip olduğum lokasyon ise Türkiye. Bu durumda CDN gerekli midir? Eğer gerekliyse CDN yerine TR lokasyonlu bir sunucuya geçmek CDN'den daha mantıklı değil midir?

17 Mayıs 2020, 17:17

Şöyle anlatayım Mustafa. CDN kullanımı sana her durumda + etki sağlayacak bir oluşum. Yani senin sunucun dış lokasyonlu olabilir, CDN kullanımı sana yine de + etki sağlayacaktır. Hangi konularda etki sağlayacak peki? Bir kere sayfa açılış hızının Google'un gözünde çok büyük öneme sahip. Sen görsellerini, videolarını bu sunucular üzerinde tutacağın için sitene yük binmeyecek. Tüm bunlar site yüklenme hızını arttıran unsurlar. Artı sitende global diyebileceğimiz içerik, görsel, video paylaşımı yapıyorsan bu içeriklere diğer ülkelerden ulaşanlar, misal videoları ya da görselleri aynı hız oranında açabilirler.CDN sadece trafik açaısından değil, ddos saldıraları, js ve css gibi statik dosyaların resimlerin vs. Önbelleklenmesi ve farklı lokasyonlardan gönderilmesini sağlıyor. CDN kullanıp kullanmamak tercih meselesi orjinal sunucunun lokasyonu çok önem arz etmiyor.

Canan kaya
17 Mayıs 2020, 17:17

CDN kullanımı her açıdan avantajlı olduğunu anladık . Wordpress tabanlı siteye CDN 'i nasıl kuracağımız hakkında da detaylı bir yazı hazırlarsanız güzel olur. Teşekkürler.

Mustafa Başman
17 Mayıs 2020, 17:17

Çok önemli bir noktaya değinmişsiniz Timur bey. CDN kullanımı henüz ülkemizde çoğu kişi tarafından bilinmiyor ve kullanılmıyor malesef. Ben sitelerimin çoğunda CDN kullanıyorum. Özellikle Wordpress altyapısı olan sitelerde kullanımı ve kurulumu dediğiniz gibi W3 Total Cache eklentisiyle çok daha kolay. İlk geçişte sıralamalarda biraz gerileme oluyor ama en kısa zamanda daha iyi bir yere geliyor site.

17 Mayıs 2020, 17:17

İlerleyen zamanlarda hazırlamaya çalışacağım ilginiz için teşekkürler.

Yorum Yap