Blogunuzun Öne Çıkmasını Sağlayacak 42 İpucu

Bir blog oluşturduğunuz ve bunun artık kalabalıktan sıyrılmasını mı istiyorsunuz? Blogunuzu öne çıkarmak için pek çok farklı pazarlama stratejisinden faydalanabilirsiniz. Elde edebileceğiniz en iyi içeriği geliştirmek, blogunuzu veya içeriğinizi tanıtmak için kaynaklarınızı kullanmak ve blogunuzu paylaşılabilir kılmak en en çok dikkat etmeniz gereken noktalardır.

Hemen hemen her dakika yeni bir blog açıldığınızı düşünürseniz kalabalıkta öne çıkmak çok kolay olmayabilecektir. Bu konuyu kafanıza çok takmış durumdaysanız biraz sakinleşmenizi öneririm. Çünkü aşağıdaki ipuçlarından yararlanarak blogunuzun öne çıkmasını sağlayacak ve daha fazla okuyucuya hitap edebileceksiniz.

1. Parıldayan İçerikler Oluşturun

Her şeyden önce blog yayınlarınız için tutarlı bir yayın takvimine sahip olun. Pek çok yeni blog sahibi, blog yazmayı keyfine göre hareket etmek olarak görmektedir. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Düzenli bir yayınlama çizginiz yoksa okuyucular zaman içerisinde sizi unutma noktasına geleceklerdir.

  1. Okuyucuların ilgisini çekmek için can alıcı başlıklar kullanın. Güçlü bir başlık olmadan ziyaretçilerin yazdıklarınızı okuma şansı büyük ölçüde azalacaktır. Vaktinizin büyük bir kısmını buraya ayırarak en iyi başlıkları oluşturmak için çaba göstermelisiniz.
  2. Profesyonel görünümlü bir blog tasarımına sahip olun. İlk izlenim her zaman önemlidir. Blogunuzu kişisel veya profesyonel nedenlerle kullanıyor olabilirsiniz. Ancak güçlü blog tasarımı kullanarak blogunuza değer verdiğinizi ve onu aktif tutacağınızı okuyuculara göstermelisiniz.
  3. İlgi çekici konularda yazın. Trend konuları düşünün. İçeriğinizi konuşabilir yapmanız çok önemlidir. Magazin ve siyasetin sıcak blog konuları olmasının belirli nedenleri vardır. Bunlardan yararlanmak isteyebilirsiniz.
  4. Harika hikayeler anlatın. Her birimiz en ufak yaşlardan itibaren iyi hikayeleri dinleme konusunda eğitildik. Unutulmaz olması için mutlaka öykülerinizi yazılarınıza entegre etmeye çalışın.
  5. Anahtar kelimeleri yazınızda en iyi şekilde kullanın. İçerik, özellikle bir blog yazısı olarak yayınlandığı zaman arama motoru optimizasyon çalışmalarını destekleyecektir. Her yayında bir anahtar kelimeye odaklanmaya çalışın.
  6. Dikkat çekmek için görseller ekleyin. İnsanlar görsel elementlere ve bileşenlere epey bir önem vermektedir. Her yazıdaki fotoğraf ve grafikleri kullanarak bundan faydalanmaya çalışın.
  7. Diğer medya biçimlerini kullanın. Video, ses ve sunumların kullanılması dikkat çekmenize yardımcı olacak ve aramanızı destekleyecektir. Bu nedenle türlü türlü medya biçimlerini ilgili metinlerle ilişkilendirmeye çalışın.
  8. İçeriğin taranmasını kolaylaştırın. Büyük olan metin blokları okuyucuları daima korkutur. Çünkü bunları okumak zorlayıcı görünecektir. Yazılanları okumak için fazladan çaba göstermeleri gerektiğini düşünmektedirler. Okuyuculara yardımcı olmak içi kısa paragraflar ve madde işaretli kullanın.
  9. Diğer bloglara link verin. Diğer ilgili bilgi ve kaynaklara link vermek blog yazmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Ayrıca bu durum alakalı içerik üreticileri tarafından fark edilmenize yardımcı olacaktır.
  10. Blogunuzda yer alan diğer alakalı bilgileri içeren sayfalara link vermeyi unutmayın. Bunlar sitenin derinliğini güçlendirecek ve arama motorunda daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.

Görsel Kaynağı: DepositPhotos

2. Blogunuzu Tanıtın

Blog sahibi olduğunuz zaman başarıya ulaşmak için sizi düzenli olarak ziyaret eden insanlara sahip olmanız gerekmektedir. Bu nedenle blogunuzun tanıtımı son derece önemli bir durumdur. Blogunuzu tanıtmak için başvurabileceğiniz pek çok farklı yöntem vardır. Ancak başlangıçta aşağıdakileri deneyebilirsiniz.

  1. Okuyuculara e-postalarını aktif bir biçimde kullanma fırsatı sunun. Yapmanız gereken yazdığınız yeni yazıları e-posta yoluyla okuyuculara ulaştırmak ve e-postada yazdığınız içeriğe yer vermektir. Bu erişiminizi genişletecek önemli bir adımdır.
  2. Mutlaka RSS beslemeleri sunun. Okuyucularınız seçtikleri yöntemle yazdığınız blog yazılarını takip edebilmelidirler. En iyi yöntem kesinlikle RSS beslemelerini kullanmaktır.
  3. Yazılarınızı her yayınladığınızda sosyal medya platformları üzerinden paylaşmaya çalışın. Tüm büyük sosyal medya sitelerini kullanın. Ancak yazılarınızı paylaşırken sürekli kendi çıkarınıza bir iş yapmaktan uzak durun.
  4. Sahip olduğunuz blogun URL'sini sosyal medya profillerinize ekleyin. Blogunuzun daha fazla kişi tarafından görülmesini sağlamanın avantajlarından yararlanmaya çalışın.
  5. Kendi alanınızda yer alan ve sizinle rekabet etmek gibi bir amaca sahip olmayan bloglarda ziyaretçi yazarlık yapın. Burada fikirlerinizi ön plana çıkın ve en iyi yazınızı sunmaya çalışın. Böylece blogunuzu farklı okuyuculara başarılı bir şekilde tanıtmış olursunuz.
  6. Değerli gördüğünüz alanlarda yapılan paylaşımlarınıza yer verin. Örneğin, bir blog sahibi sizi en iyi bloglar arasında göstermişse bunu ön plana çıkartmak için çaba gösterin. Kazandığınız tüm ödülleri ve nitelikleri gösterme çabası içinde olun.
  7. Blogunuz için dahili olarak tüm ortam dosyalarından yararlanmaya çalışın. Blogunuzu dahili çalışmalarla tanıtmaya özen gösterin. Düzenli ziyaretçilerinize gönderdiğiniz e-postaları düşünmeye çalışın. Bunları tanıtım için aktif bir biçimde kullanın.
  8. Gönderdiğiniz e-postalarda imza kısmına mutlaka blogunuza ait bir link ekleyin. Böylece blogunuzu doğal yoldan tanıtmış olursunuz.

3. Sosyalleşmeyi Öne Çıkarın

Blog içeriklerini öylece hazırlayıp bırakmayın. Onlardan yararlanarak sosyalleşmeye çalışın. Diğer insanların içerikleri kolayca paylaşmasına imkan tanıyın. Aktif olarak sosyal medyaya katılım gösterin. Diyaloglara girin, eleştirilere cevap verin ama okuyucuları kaçıracak etkileşimlerin içinde bulunmamaya çalışın.

  1. Blogunuzu takip eden kişileri ön plana çıkarın. Okuyucularınıza kendilerini gösterme konusunda çeşitli imkanlar sunun. Bu, hedef kitlenizde yer alan kişilerin etkileşime teşvik edecek ve aynı zamanda adınızın sosyal medyada duyulmasını sağlayacaktır.
  2. Her yazıda sosyal paylaşımı kullanın. Sosyal paylaşım butonlarına en üstte veya en altta yer vermeye çalışın. Böylece okuyucuların onları sosyal medyada paylaşmalarını kolaylaştırmış olursunuz.
  3. Diğer bloglara yorum yapın. Bloglara sadece link içeren spam yorumlar bırakmaya çalışmayın. Bunun yerine diyaloglara dahil olarak katkıda bulunmaya çalışın. Diğer blog sahipleri ve okurlarıyla etkileşim kurmaya çalışın.
  4. Blogunuzdaki yorumlara cevap verin. İçeriğinizi okumak için zaman ayıran kişilere mutlaka cevap verin. Bu, sitenize gelen her okuyucu önemsediğinizi gösteren ufak bir detaydır. Yorum için teşekkür etmekten çok daha fazlasını yapmaya çalışın.
  5. Twitter sohbetlerine dahil olmaya çalışın. Sohbetlerde blog yazılarınızı paylaşmak için ısrarcı olmayın. Kendinizi tanıtmaya çalışın. Böylece reklamdan ziyade sohbete katkı sağlamayı amaçladığınız ortaya çıkacaktır.
  6. Çeşitli forumlarda ve soru cevap sitelerinde soruları yanıtlayın. Uzmanlığınızı göstermek için bu siteleri kullanın.
  7. Okuyucuların dikkatini çekmek için sosyal medya ağlarına reklamlar verin. Okuyucularla etkileşime girmek için özellikle Facebook gibi seçili platformları kullanmaya çalışın.

4. Mutlaka Özgün Olun

Blogunuzun öne çıkmasını ve kendi alanınızda başarılı olmak istiyorsanız mutlaka özgün olun. Yazdıklarınızda özgün bir üslup kullanın. Sunduğunuz bilgilerde farklı olmaya çalışın. Özgün konular seçmelisiniz. En önemlisi başkalarını kopyalamaya çalışmayın.

  1. Bugünün blogları arasında tamamen özgün olan bir konu seçmeniz pek kolay olmayabilir. Bununla birlikte, yeni yeni trendler arasına giren konular hakkında bloglar başlatmak için çok çeşitli fırsatlar ortaya çıkacaktır. Bunları değerlendirmelisiniz. Her ne kadar başarıyı garanti etmeyecek olsalar bile size bu konuda yardımcı olabileceklerdir.
  2. Benzersiz bir üsluba sahip olun. Benzersiz bir konu seçmek her zaman mümkün olmasa bile bir konuyu başkalarından daha farklı şekilde anlatmak sizin elinizdedir. Mizah kullanabilir, farklı bir karakter oluşturup onun gibi davranabilirsiniz. Benzersiz bir üslup, ses ve stil bulmak sizi diğerlerinden ayıracaktır.
  3. Tasarıma dikkat edin. Benzersiz bir blog tasarımına sahip olmak özel bir tasarım için büyük paralar ödemeniz gerektiği anlamına gelmeyecektir. Varsayılan bir tema, benzersiz bir logo, renk seçimleri ve düzenler kullanabilirsiniz. Görsel her zaman ilk izlenim olacaktır. İnsanların blogunuza abone olup olmadıklarına karar vermede önemli bir faktördür.
  4. İçerikte faydaya odaklanın. Kalabalıkta ön plana çıkmanın ve insanlar üzerinde bir izlenim bırakmanın en iyi yolu onları bir şekilde etkileyecek içerikler üretmektir. Önemli olan, insanlara yardım eden, bir problemi çözen, insanların yaşam kalitelerini artıran ve onların geri dönmesini sağlayacak bir şeyler yazmaktır.
  5. Üretken olun. İnsanların üzerinde gerçekten bir izlenim bırakmak isterseniz onları üretkenliğiniz ile etkilemeyi deneyin. Potansiyel okuyucularınızın online olacağı yeri tahmin edin ve üretken bir katılımcı olarak kendinizi oraya yerleştirin. Sosyal medya siteleri aklınıza ilk gelebilecek yer olacaktır. Bunun dışında başka blogları veya konunuzla ilgili forumları kullanın. İnsanlar sizi takıldıkları yerde görmeye devam ederlerse sonunda sizi fark edeceklerdir.
  6. Blogunuzun ömrünü uzatın. Birçok blog okuyucusu bir blog ile etkileşim kurduğu zaman onun güncel kaldığından emin olmak istemektedir. Blog, uzun süre boyunca sürekli olarak çalışmak zorundadır. Bu sayede bulunduğunuz sektörde güvenilirlik, güven ve yer edinmeyi başarabilirsiniz.

5. Okuyucularınıza Bağlanın

Bir blog sahibi olarak ilk adımlarınızı atıyorsanız okuyucularınıza bağlanmak çok ama çok önemli bir adım olacaktır. Başlangıçta 10-15 tane okuyucuya hitap etmiş olacaksınız. Dışarıda yer alan ve henüz sizi keşfetmemiş binlerce okuyucuya odaklanmak yerine öncelikle bu 10-15 okuyucuya odaklanmalısınız.

  1. Blogunuzun sahip olduğu okuyucuları sevin. Yorumları için onlara teşekkür edin. Onları ve varsa sahip oldukları siteleri tanıtmaya çalışın. Böylece elde edeceğiniz sadakat ile yolunuza çok daha güçlü adımlarla ilerlersiniz. Kuracağınız güven merkezli ilişki ile daima yanınızda olacak okuyucular kazanırsınız. Her okuyucunun erişebildiği bir kendi ağı vardır. Kazanımlarınız ile onlara ulaşmayı başarırsınız.
  2. Başka yerlerde olan şeyleri paylaşmaya çalışmayın. Ortada bir haber varsa ve bununla ilgilenmek istiyorsanız mutlaka farklı olmanız gerekir. Şeytanın avukatlığını yapmayı deneyin. Hikayede farklı noktalara odaklanın. Okuyucularınız söz konusu haberi veya gelişmeyi anlamalarına yardımcı olun.
  3. Bir görüşü ifade etmeye çalışın. Görüşlerini ifade eden insanlar, haberleri bildirenlerden daha fazla dikkat çekmektedirler. İnsanlara ne düşündüğünüzü söyleyin. Sizinle aynı fikirde olanlarla birlikte sizinle aynı fikirde olmayanlarla tartışmaya hazır olun.
  4. Görsel bir yaklaşım geliştirin. Göz alıcı resimler, şemalar ve grafikler kullanarak yazılarınıza görsel bir öge eklemeye çalışın. Daha görsel odaklı olduğunuz zaman onların dikkatini çekmiş olursunuz. Görüntüler doğrudan göze çarparlar, önemli noktaları gösterirler ve genellikle metin tabanlı içeriklere yeni bir boyut kazandırmaktadırlar.
  5. İlgi çekici başlıklar kullanın. İnsanları yazınızı okumaya çeken başlıklar her zaman değerlidirler. Blogunuzu bir arama motorundan, bir sosyal medya sitesinden veya başka bir blogdan ziyaret edecek olan okuyuculara ilgi çekici bir şeyler sunmak zorundasınız. Bunu doğru başlıkları seçerek gerçekleştirin.
  6. Momentum yakalamaya çalışın. Birçok blogun yaptığı en önemli hata blogun gerçekten hiçbir yere gitmediği duygusuna kapılmaktır. Blogunuzda birbiriyle bağlantılı olan içeriklere yer vermelisiniz. Aynı zamanda blogunuzda bir beklenti oluşturmayı başardığınız zaman momentum yakalamış olursunuz. Bu kısa süre içerisinde abone sayınızı yükseltmeniz anlamına gelecektir.

6. Görselleri Önemseyin

Yüksek kaliteli görseller kullanmak, öne çıkmanın ve harika bir ilk izlenim bırakmanın en iyi yollarından biridir. Tersini düşünürseniz, düşük kaliteli görsellere sahip olmak bunun tam tersi bir etkiye sahip olacaktır. Dolayısıyla, blogların ve sosyal medya platformların görsel doğası göz önüne alındığında yüksek kaliteli görseller bir zorunluluktur.

  1. Avantajlardan faydalananın. Mükemmel görüntüler daha fazla yer edinmenize ve daha fazla okuyucuyu geri kazanmanıza yardımcı olacaktır. İnsanlar sizi harika görüntülen kullanırken gördüklerinde sizi bir örnek olarak görmeye devam edeceklerdir.
  2. Blogunuz için harika görüntüler oluşturmak profesyonel bir tasarımcı ile çalışmayı düşünün. Bu size pahalı gelecek bir seçenek ise çeşitli ücretsiz seçeneklerden yararlanmayı düşünün. Örneğin, stok fotoğraf sitelerinden yararlanarak blogunuzda paylaşabilecek çeşitli görsellere erişim sağlayın.
  3. Logoya kesinlikle dikkat edin. Blogunuzda yer alan görseller çok profesyonel olmasalar bile kullanacağınız logonun mutlaka profesyonel bir görüntüye sahip olması gerekir. Logo markanızın imajı anlamına gelmektedir. Eğer profesyonel ve kaliteli bir görünüme sahip logo kullanma şansınız yoksa basit bir metin logosu kullanmaya çalışın.
  4. Görseller konusunda seçici davranmaya çalışın. Buna rağmen seçici davranmaya çalışırken telif gibi problemlerle karşılaşmamak için gerekli atıfları yaptığınızdan emin olun. Stok fotoğrafların çoğu telif vermenizi zorunlu kılmaz. Ancak başka yerden görsel elde ediyorsanız telif problemi yaşamamak için görsellere atıflarda bulunun.
  5. Görseller her ne kadar önemli olsa bile asıl içeriğin önüne geçmelerine izin vermeyin. Pratik ve kullanışlı içerikler oluşturduğunuz sürece bu konuda herhangi bir problem yaşamazsınız. İnsanlar yazdıklarınızdan yararlanıyor, onları ilham kaynağı olarak kullanıyor ve kendi hayatlarında uygulamaya koyabiliyorlarsa bu içerik konusunda başarılı olduğunuz anlamına gelmektedir.

Sonuç

Birçok blog sahibi sürekli yeni içerikler yazarak kalabalıktan sıyrılacaklarını düşünmektedirler. Ancak bu doğru değildir. Sık sık yeni içerik oluşturma baskısı bazen okuyuculara çok az değer katan içerikler oluşturmanız anlamına gelebilecektir. Dolayısıyla takip etmeniz gereken yol tam olarak bu değildir.

Bunun yerine, mümkün olan en iyi içeriği oluşturmak için kendinize zaman ayırın. Her hafta 5-6 içerik yayınlamak yerine haftada 1-2 harika içerik yayınlayın. Bu okuyucularınız için çok daha iyi bir seçim olacaktır. Bir blog yazarı olarak amacınız harika deneyimler yaratmak ve unutulmaz olmaktır. Gerçekten yararlı olan ve her zaman parlayacak bir içerik oluşturursanız her zaman öne çıkmayı başarırsınız.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap