Blog Adresiniz İçin Önemli Tasarım Unsurları

Birçok blog sahibi hazır olan tasarımları kullanarak yollarına devam eder ama daha sonradan tasarımları üzerinde değişiklik yapmaya gitme olasılığı oldukça fazladır. Bu blog yazarları değişik seviyelerde tasarım bilgisine sahiptirler. Kimisi hiçbir şey bilmiyorken bazısı ise idare edecek şekilde bilgi sahibidirler. Genelde takip ettikleri bir kontrol listesi yoktur.

blog tasarim unsurlari

Neyin ilgi çekici olacağını düşünüp uygulamaya koyarlar. Burada yer alan blog tasarım unsurları ile denenmiş veya test edilmiş, sizi başarıya götürebilecek tasarım unsurlarına ulaşabileceksiniz. Bu unsurların blog adresinde yer almasını sağlayarak başarıya bir adım daha yaklaşacaksanız.

Okunabilir Yazılar

Blog yazarları genel anlamda kendi hoşlarına giden yazı stillerini kullanmak isterler. Bu kısmen doğrudur ama yanlış olan şey kendi okuyabildikleri yazı stillerini herkesin okuyabileceğini düşünmektir.

Blog adresinizi ayakta tutacak asıl unsur ürettiğiniz içerikler ve bunları okuyucuya ulaştırabilmektir. Bu konuda iki aşamalı olarak hareket etmelisiniz. Öncelikle üretilen içeriklerin okuyucuya ulaşmasını sağlayabilmeli, ardından ise bu içeriklerin okunabilir olmasını sağlamalısınız.

Geçerli ve okunabilir yazı stilleri, yazı büyüklükleri, yazı renkleri gibi unsurlar dikkat etmeniz gereken tasarım ögeleridir.

İlgi Çekici Renkler

İnsanların ilgisini çeken renkleri blog adresinizde kullanabilmelisiniz. Ancak bu renklerde uçuk tercihlere gitmemelisiniz. Her ne kadar farklı seçimler görüyor olsak bile insanların okumaya alışkın oldukları arka planlar beyazdır. Beyazın üzerinde siyah bir yazı rengi seçerek bu ikiliyi rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.

Bundan sonrası ise sizin seçiminize kalmış. Yazılarınızı koyu renkli resimlerle destekleyerek ilgi çekici renk bütünlüğünü oluşturabilirsiniz.

Kolay Gezinti

Kolay gezinti unsurları sitenizde okuyucuların sayfalar arasında gezinme kolaylığıyla alakalıdır. Bir okuyucu sitenize ayak bastığı anda farklı yazılara ve yerlere kolayca geçiş yapamıyorsa sıkıntı var demektir.

Bu açıdan menüler oluşturarak kullanıcıların farklı yazı ve kategorilere kolayca ulaşabilmesini sağlayabilirsiniz. Sağ veya sol tarafta kullanacağınız bölümlerde son yazılar veya popüler yazılar gibi alanlara yer vererek kullanıcıların gezinti davranışını kolaylaştırabilirsiniz.

Kısa Sayfalar

İnsanlar çok uzun olan sayfalardan hoşlanmazlar. Bunun bir sonucu olarak yazı uzunluğu ve sayfa bütünlüğü konularına özen göstermeniz gerekebilir.

Blog adresinizin ana sayfasında yer vereceğiniz yazı miktarını kullanıcıları çok fazla aşağı doğru gitmeyecekleri miktarda belirlemelisiniz. Yazıyı okudukları alanda da sayfanın çok uzamamasını sağladığınız zaman onların istediği türden kısa sayfalar oluşturmayı başarabilirsiniz.

Arama Kutucuğu

Bazısına göre gereksiz görülebilir ama arama kutucuğu önemli bir tasarım unsurudur. Dilerseniz sağ veya sol alanda, dilerseniz üst kısımda arama kutucuğunu kullanarak okuyucuların yeni içerikler arayabilmelerini sağlayabilirsiniz.

Hakkında Kısmı

Bir yazar olarak insanlara kendinizden bahsetmelisiniz. Sitenize gelen kişiler tıpkı sizin gibi birer insandır. Bu insanlar karşısındaki kişinin kim olduğunu bilmek isterler. Oluşturacağınız güçlü biyografi ve hakkında yazısı ile etkileyici bir biçimde okuyuculara kendinizden bahsedebilirsiniz.

Unutmayın, başarılı bir blog yazarı okuyucusu ile bağ kurmayı başarabilmiş bir blog yazarıdır. Hakkında veya biyografi kısmı bunun için ilk adımlardan birisidir.

İletişim Formu

İletişim imkanı sunmadığınız sürece okuyucularla bir bağ kurabilmeniz pek mümkün değildir. Blog adresinizde bir iletişim formuna yer vererek okuyucuların size ulaşabilmesini sağlayın. Böylece onların isteklerine ve taleplerine daha yakından göz atabilir ve onların istediği biçimlerde içerikler oluşturabilirsiniz.

Diğer bir iletişim kanalı ise sosyal medya kanallarıdır. Sitenizde mutlaka sosyal medya kanallarına ait hesaplara yer vermelisiniz. Okuyucular diledikleri zaman bu kısımdan sizinle iletişim kurabilme şansına sahip olmalıdır.

Alt Kısım (Footer)

Birçok blog yazarı blog adresinde alt kısmın faydasını görmezden gelir. Bir okuyucu sitenize girdikten sonra aradığını bulamazsa otomatik olarak alt kısma göz atar. Burada da yoksa sitenizden çıkar. Bu bilinen ve genelde uygulanan bir döngüdür. Bu nedenle alt kısımda blog adresinizle ilgili faydalı linklere ve bölümlere yer vermelisiniz.

E-mail Aboneliği

Abonelikler blog adresinizin kan damarları gibidir. Sitenize gelen okuyucuları sürekli sizi takip edecek abonelere dönüştürdüğünüz zaman başarı yolunda emin adımlarla ilerlemiş olursunuz. Sitenizde belirli alanlarda blog aboneliği formlarını kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

Basitlik

Tasarım konusunda ne kadar karmaşık hareket ederseniz o kadar kaybedersiniz. Sitenize gelen okuyucular mutlaka basit bir yapıyla karşılaşmak ister. Evet, sitenizde çok fazla fonksiyonun olması iyi bir şeydir ancak okuyucunun beklentisini es geçerek bu fonksiyonlara yönelirseniz hata yapmış olursunuz.

Site tasarımını basit, anlaşılır ve aynı zamanda fonksiyonel tutmaya çalışın. Okuyuculara hitap edin ve onlara blog adresinizi sevdirin.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir Ben Timur Demir, 1991 Muğla doğumluyum. Evliyim ve Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum. 2013 yılından bu yana blog yazarlığı ve son 1 yıldır blog danışmanlığı yapıyorum. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yapılmış Yorumlar (2)

17 Mayıs 2020, 17:17

Bu kadar basit işte en güzel blog tarifi

17 Mayıs 2020, 17:17

Bir blogda olması gereken her şeyi en güzel şekilde açıklamışsın Timur. Blogların gelişimi ile ilgili okuduğum en güzel yazılardan biriydi.

Yorum Yap